Er zijn vele bewegingsactiviteiten voor ouderen. Eén ding is zeker: de oudere zal zélf moeten inzien dat een dagelijkse portie beweging van groot belang is! Of als dit niet meer mogelijk is, door een beperking, dan is een stimulerende omgeving onmisbaar…
Hieronder vindt je een overzicht van bewegingsactiviteiten voor ouderen. Stuk voor stuk makkelijk in te passen in je dagelijks leven. Daarnaast is het goed om te weten dat de groep ouderen de leeftijd van 60 tot 70 jaar hebben. Hopelijk haal jij veel inspiratie uit dit overzicht!
Bewegingsactiviteiten voor ouderen
Laten we voorop stellen dat elke vorm van beweging telt! Dus om welke reden je als oudere ook je stoel uitkomt, dat is allemaal goed. Aan het begin van elke manier van bewegen staat wel het nut daarvan. Want wat doet beweging zoal voor het welbevinden van de oudere?
Wellicht zegt de naam Erik Scherder je iets. Dit is Nederlands meest bekende neuropsycholoog én bewegingswetenschapper. Hij is vaak op televisie geweest en spreekt met veel passie over beweging in het algemeen. En specifiek over het onderwerp beweging. Wat is het nut van beweging én welke gevolgen heeft dit voor het functioneren van de hersenen…
Ga vooral eens op onderzoek op zijn naam, want dagelijks bewegen is van zeer groot belang.
Vele bewegingsactiviteiten voor ouderen
Hieronder krijg je tal van manieren van beweging voor ouderen. Dit is uiteraard niet een complete lijst, maar bevat een groot aantal voorbeelden. Je kunt zelf jouw bewegingsactiviteit eraan toevoegen… Het is bedoelt om je op ideeën te brengen.
Dagelijkse wandeling
Wandelen brengt je hersenen het meest in beweging. Dit is, als je ertoe in staat bent, ook dé manier bij uitstek om stress te verminderen. Als je een hond hebt, dan is het niet moeilijk om dagelijks te wandelen… Is dat niet zo, ga dan zeker lopend boodschappen doen of recreatief wandelen.
Weet jij al waarom bewegen goed is voor je hersenen? Voldoende beweging geeft een betere doorbloeding van de hersenen én ze worden beter voorzien van voeding én zuurstof… Niet gek om te weten dat dit zelfs zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen aldus de Hersenstichting!
Fietsen
Ben jij er als oudere nog toe in staat, dan is het ook aan te raden om de fiets met enige regelmaat te gebruiken. Dit zorgt voor het behoud van je mobiliteit én is een goede oefening voor je balans. Je kunt hier meer lezen over het onderwerp: wandelen of fietsen; wat is gezonder?
Golf
Veel ouderen zijn gek op het spelen van een potje golf. En dat is zeker aan te raden als een extra activiteit. Je bent in de buitenlucht, bezig met je hele lichaam én hebt sociale contacten. Genoeg redenen om voor deze sport te kiezen!
Dansen
Wat als jij altijd al dol bent op dansen? Dan is het heel goed om dit vooral te blijven doen. Dit geeft je de meeste voldoening en vreugde en daardoor kun je deze activiteit lang volhouden.
Gymnastiek
Zit je al op een clubje waarbij je wekelijks aan gym doet? Heel goed, blijf dit vooral doen! Zo lang mogelijk actief blijven én hier een ritme in hebben, dat zorgt voor een goede gezondheid op de lange termijn.
Alternatieve bewegingsactiviteiten voor ouderen
Uiteraard zijn er ook andere manieren van beweging in het dagelijkse leven mogelijk! Want wat doe je als je fysieke mogelijkheden nu al beperkt zijn? Op welke manier kun je dan beetje bij beetje meer in actie komen?
Ben jij al boven de 70 jaar en wil je wat afvallen, dan krijg je hier 7 gouden tips!
Regelmaat aanbrengen
Wil je een echte verbetering in je leefstijl? Het is dan zeker de moeite waard om binnen je dagelijkse ritme te bewegen. En dan het liefste op vaste momenten van je dag. Dan wordt het bewegen een gewoonte en kost het je geen wilskracht meer…
Een paar voorbeelden kunnen zijn:
- voor het ontbijt elke dag een half uurtje wandelen
- elke ochtend na het ontbijt een half uurtje schoonmaken in huis
- elke middag na het eten een half uurtje in de tuin werken
- iedere avond na het avondeten wandelen naar de supermarkt voor de boodschappen van de volgende dag
Zie je hierin een ritme? Je kunt op deze manier bewegen heel makkelijk als een dagelijks terugkerende gewoonte zien. Let wel op: iets is pas een gewoonte na 60 dagen! En dan ook 60 dagen achter elkaar… Dan denk jij er niet meer over na, net als tanden poetsen op een vast moment van je dag.
Vaker opstaan
Met alle gemakken van deze moderne tijd binnen handbereik is het verleidelijk om niet meer op te staan uit je stoel. Probeer dat echt te voorkomen, want dit zal je lichaam geen goed doen.
Kom juist vaker in actie! Leg alle afstandsbedieningen buiten handbereik, sta elke half uur even op uit je stoel en ga iets kleins doen…
Bewust oefenen
Veel ouderen hebben wel een vorm van fysio nodig. Wat opvallend is: bij teveel pijn wordt er thuis niet geoefend… Met alle gevolgen van dien. Je zult dan geen vooruitgang zien.
Je lichaam geeft pijn en dat is een signaal. Doe het rustig aan met dat lichaamsdeel. Maar versterk wel de spieren rondom het pijnlijke gebied. Dan zul je verstelt staan van het herstellende vermogen van jouw lijf!
Hersengymnastiek
Blijf ook met je hersenen actief, door bijvoorbeeld regelmatig te puzzelen. Dit mag een legpuzzel zijn, maar ook een kruiswoordpuzzel, sudoku of een woordzoeker is prima. Zo blijven je hersenen lekker bezig.
Wil jij als 60 plusser afvallen? Vergeet dan niet om je in te schrijven op het e-book Doei Diëten hieronder!
Geef een reactie