Koolsoorten zijn er genoeg, maar wat kun jij er mee? Je ontdekt welke voordelen de diverse koolsoorten voor jouw gezondheid hebben. En verder kun je een aantal gezonde en makkelijke recepten vinden. Zo krijg jij met gemak een betere gezondheid!
Weet je dat maar ongeveer 25% van alle mensen voldoende groenten en fruit per dag eten? En dat terwijl een gezonde portie zo goed voor je is. Heb jij hier ook moeite mee? Probeer dan eens een groene smoothie of juist een vers gemaakte groentensap…
Koolsoorten
In een eerder blog zijn alle soorten groenten, dus ook de koolsoorten, al beschreven… Toch is het goed om meer specifiek te zijn en zo de essentiële voordelen per groentesoort te beschrijven. Het zijn echte vitaminebommen, zeker als je alle soorten met een zekere regelmaat gaat eten.
Bloemkool
De bloemkool is een heel bekende koolsoort in de Nederlandse keuken. Er zijn weinig mensen die deze zachte groente niet lekker vinden. Daarmee is het als baby een nogal populaire koolsoort.
De fijne eigenschap van bloemkool is dat het heel laag in caloriewaarde is, slechts 24 kcal per 100 gram, en hoog in vitamine’s en mineralen. Dit zijn vitamine C, K, B6, E en foliumzuur. Daarnaast bevat bloemkool ook kalium, mangaan, fosfor en magnesium.
Bloemkool is rijk aan een aantal antioxidanten die o.a. de groei van kankercellen tegengaan! Daarnaast bevat bloemkool veel vezels, wat goed is voor je darmwerking. Daarnaast staat de vitamine E voor het verbeteren en onderhouden van je hersenfuncties!
eettip
En bloemkool is ook nog eens makkelijk in gebruik, door de neutrale smaak. Je kunt haar roerbakken, in de soep gebruiken, stoven of koken.
Boerenkool
Dit is een zeer hoogwaardige koolsoort en kan als superfood gezien worden. Deze, ook wel bekende, Hollandse groente is vooral bekend vanwege het gebruik in de boerenkoolstamppot. Maar kan zeker ook op andere manieren gebruikt worden.
Boerenkool heeft een scala aan vitamines en mineralen en is ook laag in caloriewaarde, slechts 33 kcal per 100 gram. Eén van de meest opvallende en gezondheid verbeterende eigenschappen van boerenkool is dat het supergoed werkt om je bloeddruk te verlagen. En daarnaast helpt deze groentesoort om je botten te versterken én kanker te voorkomen!
eettip
Zoals al beschreven is het heerlijk om deze koolsoort te gebruiken als stamppot. Tegenwoordig is de boerenkool ook populair als onderdeel van een groene smoothie of om te koken of stoven. Daarnaast kun je de boerenkool ook prima wokken of in een ovenschotel gebruiken…
Spitskool
Deze kool is het hele jaar verkrijgbaar. De smaak van spitskool is zacht en deze groentesoort kan heel divers gebruikt worden. Het is, zoals de naam al zegt, een spitsvormige kool. Let bij het kopen van spitskool wel op de kleur, koop haar niet meer als de buitenste bladeren wat gelig zijn. Dan is ze wat ouder…
Het aantal vitamines en mineralen is bij spitskool weer heel divers. Vooral de hoge waarde aan vitamine C, die zelfs hoger wordt na het koken, is opvallend. Dit is heel goed om je weerstand te verhogen.
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort en heeft een bijzonder lage caloriewaarde: slechts 20 kcal per 100 gram!
eettip
Het gebruik van spitskool in de keuken is ook heel divers. Denk aan: soepen, stoofschotels, geroerbakt of als onderdeel in bijgerechten of knapperige salades…
Broccoli
Deze groene koolsoort is een echt superfood! Waarom dit een zo hoogwaardige koolsoort is; dat kun je hier verder lezen!
Wij gebruiken broccoli met grote regelmaat en zullen dit vanwege de positieve effecten voor de gezondheid regelmatig blijven doen…
Een broertje van broccoli is bimi en komt vooral veel voor in de Japanse keuken. De roosjes zijn alleen kleiner en langer. Je kunt bimi het beste roerbakken of stoven.
eettip
Het gebruik van broccoli is vooral bekend als wokgroente, maar je kunt broccoli ook goed gebruiken in een stamppot, soep gekookt of gestoofd.
Chinese kool
Dit is alweer een koolsoort met een hoog gehalte aan vitamine C. En is, zoals alle koolsoorten, niet rijk aan calorieën. Het kunnen nogal grote kolen worden; tussen de 1 en 3 kilo. Tegenwoordig worden ze in Nederland geteeld en zijn daardoor het hele jaar verkrijgbaar.
Deze heerlijke koolsoort is vrij neutraal van smaak en mag, voor het behoud van de hoge waarde aan foliumzuur, maar kort worden gekookt of gestoomd.
Het is een ideale groente om bij af te vallen en bevat zeer weinig calorieën. Chinese kool is makkelijk verteerbaar en is daarom goed te gebruiken voor mensen die andere koolsoorten moeilijk kunnen verdragen.
eettip
Chinese kool kan ook rauw worden gegeten, samen met een lekkere salade dressing. Maar uiteraard is stoven, bakken, wokken of roosteren ook een optie.
Koolrabi
Koolrabi is een groentesoort die al eeuwenlang bestaat en waarschijnlijk afkomstig uit Noord-Europa. Het wordt ook gegeten in India, waar het knolkohl wordt genoemd. Karel de Grote beval de plant te verbouwen in de groentetuinen van Europa.
De koolrabi bladeren bevatten ook een grote dosis aan vitamines in vergelijking met de knol. Ze bevatten 2 keer zoveel vitamine C, 10 keer zoveel ijzer en wel 100 keer zoveel vitamine A. Dus gooi die bladeren zeker niet weg, maar gebruik ze als boerenkoolbladeren of alternatieve slabladeren…
Deze topper uit de koolsoorten is goed in te zetten als je darm- of longkanker wilt voorkomen. Ook zorgt koolrabi voor een gezonde spijsvertering, een goede ooggezondheid, werkt ze positief op je bloeddruk en helpt het om je bloeddruk gezond te houden.
eettip
Je kunt koolrabi bladeren eten als salade. Je kunt de knol in plakken snijden en grillen. Eetsuggestie: snij de knol in pakken, aardappels in stukjes, ui, knoflook en paprika erbij. Bak het geheel op in een koekenpan.
Rode kool
Dit is mijn persoonlijke favoriet, niet alleen door de mooie kleur maar ook door de vele gezondheidsvoordelen die rode kool geeft!
Rode kool vermindert het ongezonde cholesterol en het urinezuur. Het sap helpt bij de vorming van rode bloedcellen en verwijdert de schadelijke gifstoffen uit je lichaam waardoor je een betere werking van je bloedsomloop krijgt. Maar dat is niet alles…
Het bevordert een goede spijsvertering, krijgt een betere ooggezondheid, werkt pijnstillend en het vermindert (door de hoge hoeveelheid vitamine C, A en E en antioxidanten) tekenen van veroudering. Het houdt ook nog eens diabetes onder controle.
eettip
Rode kool als salade is heel lekker en makkelijk te maken. Daarnaast kun je rode kool gebruiken in stamppot, ovenschotel, gestoofd of gekookt.
Spruitjes
Spruitjes behoren tot één van de oudste koolsoorten. Al in 1587 werden spruitjes beschreven in de Nederlandse geschiedenis en bleken zeer geschikt te zijn voor de teelt in andere koele gebieden van Europa.
Toch zijn spruitjes vanaf ongeveer 1940 pas op grote schaal gekweekt in Nederland en werden daarmee meer populair. Ze helpen heel goed bij het bestrijden van kanker, maar biedt ook nog andere voordelen. Denk aan: herstel van gezonde spijsvertering, bevat veel antioxidanten en alkaliseert het lichaam.
eettip
Het is een minder geliefde koolsoort bij kinderen, dit komt vooral door de bittere smaak die na lang koken ontstaat… Kook ze vooral zo kort mogelijk, als ze nog wat ‘bite’ hebben. Daarom maakt het roosteren of bakken de spruitjes zoeter van smaak. Toch is stomen, tot ze zacht zijn, ook erg lekker…
Witte kool
Witte kool is een gekweekte variant van de kool en wordt ook voor het maken van zuurkool gebruikt. Het voordeel van witte kool is de neutrale smaak, waardoor je er eindeloos mee kunt variëren.
De gezondheidsvoordelen van witte kool zijn enorm! Heel speciaal is de hoge vitamine C waarde. Als je 200 gram witte kool op hebt, dan heb je gelijk je dagvoorraad al binnen. Door de hoge kaliumwaarde is goed voor je hart, bloeddruk, hartritme en een goede spierfunctie.
Daarnaast heeft witte kool een hoog vezelgehalte, waardoor witte kool een ondersteuning kan zijn tijdens het afvallen. En je krijgt stevige botten en gezonde tanden.
eettip
Je kunt witte kool wokken stoven of koken. Ook een wittekool salade is erg lekker. Bewaar de kool niet in de koelkast, dan verliest het de vitamines. Liever in een kelderkast en dan binnen een paar dagen eten. Lukt dat niet: snijdt de kool fijn, blancheer een paar minuten en vries het in zakjes in.
Savooiekool
Deze koolsoort heeft een lossere structuur en daarnaast hebben de bladeren een reliëf. Eén van de grotere voordelen is het ontbreken van de typische koolgeur tijdens de bereiding. Door de open structuur is de savooiekool iets minder lang houdbaar.
Er zijn veel gezondheidsvoordelen op te noemen. Een opsomming: versterkt het immuunsysteem, reinigt je lichaam van gifstoffen, gunstig effect op je hart-en bloedvaten en versterkt je botweefsel… Maar er zijn nog vele andere voordelen!
eettip
Je kunt de savooiekool gebruiken om te koken, stoven of te bakken. En daarnaast is het fijn om in koolsalades te verwerken.
Paksoi
Deze koolsoort is het hele jaar door verkrijgbaar en is heel gezond! Oorspronkelijk komt de paksoi uit China, waar het duizenden jaren geleden al werd gekweekt.
Je wordt door het eten van een portie paksoi beter beschermt tegen kanker en is gezond voor je bloeddruk. Dit laatste komt door de aanwezigheid van kalium, calcium en magnesium. Daarnaast bevat paksoi zoveel goed mineralen, vitamines en spore elementen dat het zeer goed is voor een gezonde huid!
eettip
Je kunt paksoi wokken, koken of rauw verwerken in een salade. Alle variaties zijn lekker, gezond en makkelijk in gebruik.
Geef een reactie