Er is een overvloed aan soorten groenten in deze tijd. Daarom is het geen grote uitdaging om hier dagelijks genoeg van te eten. Als dat wel zo is voor jou, lees dan deze helpende tips. Zo haal je met gemak de 250 gram groenten per dag!
Groenten, je kunt er niet snel teveel van eten. Ze zijn laag in caloriewaarde en zeer waardevol voor je gezondheid. Dit komt door de hoge dichtheid aan vitamines, mineralen, vezels en sporenelementen. Super goed om te nemen dus!
Hieronder lees je welke gezonde groenten er allemaal zijn. En daarbij krijg je ook de voordelen voor je gezondheid per soort inzichtelijk. Dit geeft je vast motivatie om met meer gemak die 250 gram groenten per dag te halen. Op termijn krijg je dan een betere gezondheid én een mooier gewicht…
Soorten groenten
We kennen vele soorten groenten en dit aantal groeit nog steeds. Sinds de tweede wereldoorlog is invoer van de soorten groenten toegenomen. Deels komt dit doordat Nederland een multi culturele samenleving is geworden. Maar de ontwikkeling van nieuwe soorten groenten gaat nog steeds door…
Hieronder zie je alle groenten onderverdeeld in categorieën. Na elke groente lees je wat meer over het gebruik én voor elke soort een korte opsomming van de voordelen voor jouw gezondheid. We kunnen deze soorten groenten onderverdelen in de volgende categorieën:
koolsoorten
Er zijn enorm veel koolsoorten. Je kent vast wel de boerenkool, witte kool en groene kool. Maar er zijn er nog veel meer…
bloemkool
Dit is een oerhollandse en zeer gezond soort groente. Ze wordt meestal gekookt, maar soms ook gewokt. Voordelen: helpt bij een goede ontwikkeling van de hersenen!
boerenkool
Dit is een echte wintergroente, bekend van de stamppot. Voordelen: bevat veel vitamine K wat je helpt bij een goede ontwikkeling van de botten. Daarnaast helpt deze groente je om kanker te voorkomen en staat borg voor een heel goede bloeddoorstroming.
spitskool
Deze kool kan geroosterd, gekookt of geroerbakt worden of gebruikt in een salade. Voordelen: hoog in vitamine K, wat belangrijk is voor bloedstolling en bevat vooral na het koken veel vitamine C.
broccoli
Broccoli is een echte topper. Je kunt broccoli divers gebruiken. Meestal wordt ze gekookt, gewokt of als soep gebruikt. Voordelen van broccoli kun je lezen in dit blog.
chinese kool
Deze kool is makkelijk te gebruiken in roerbak gerechten. Voordelen: vol met vitamine K, die ervoor zorgt dat het calcium beter opneembaar is in je botten.
koolrabi
Koolrabi is rauw te eten, maar wordt ook gekookt of gesmoord. Is ook lekker in combinatie met winterwortel. Voordelen: koolrabi is inzetbaar om de groei van kanker te bestrijden.
rode kool
Rode kool is een smakelijke koolsoort in salades óf gekookt met appeltjes. Voordelen: deze kool bevordert de gezondheid van je ogen. Ook heeft deze groente een goede werking op je darmen.
spruitjes
Dit is een echte wintergroente, meestal minder geliefd bij kinderen. Voordelen: deze koolsoort bevat veel antioxidanten, helpt kanker en hartkwalen te voorkomen…
witte kool
Witte kool is heerlijk als salade of in roerbak gerechten. Voordelen: witte kool is een belangrijk middel tegen maag- en darmzweren.
savooiekool
Savooiekool is lekker om te roerbakken. Voordelen: deze kool is een grote bron van vitamine C, waardoor je weerstand verbetert bij regelmatige inname.
paksoi
Dit is een lekkere kool die je prima kunt roerbakken of kort koken. Voordelen: helpt bij een gezonde zwangerschap vanwege de hoge waarde aan foliumzuur.
bladgroenten
Ook deze categorie is best groot. Deze soorten groenten bevatten een aantal populaire en veel gegeten bladgroenten, maar ook een paar ‘vergeten’ groenten. Deze groep is een ware bron van vitamines en mineralen, vooral van vitamine C!
sla
Hier bestaan veel soorten van, uiteraard het lekkerst als salade. Voordelen: in sla zit veel vitamine A en C en lekker wat vezels.
ijsbergsla
Deze sla is heerlijk knapperig en is alom bekend als onderdeel van een salade. Voordelen: deze sla is rijk aan calcium en vitamine C.
raapstelen
Raapstelen zijn lekker als salade, door de stamppot of in een smoothie. Voordelen: bevat veel foliumzuur in combinatie met ijzer, waardoor het foliumzuur goed wordt opgenomen in ons lichaam.
spinazie
Spinazie is heerlijk in een smoothie, salade of als stamppot. Voordelen: heeft zeer goede gevolgen voor de gezondheid van je bloedbanen, is goed voor je spieren en is goed voor je zicht.
postelein
Postelein is te gebruiken in stamppot, maar ook als salade. Voordelen: deze groente is een ware bron van antioxidanten en werken ontstekingsremmend.
veldsla
Dit is een heerlijke gezonde slasoort. Voordelen: deze sla zit vol met caroteen, vitamine A, C en zelfs omega 3. Heel goed voor je dus!
andijvie
Andijvie is lekker als stamppot, maar wordt soms ook als salade gebruikt. Voordelen: deze bladgroente is een ware bron van mineralen en helpt je lever te ontgiften.
wortel-en knolgewassen
De categorie wortel- en knolgewassen in de soorten groenten is heel divers. Sommige soorten zijn erg bekend en anderen minder. Lees hier eens verder over de knolgroenten als je hier meer over wilt weten! Ze groeien als wortel of knol onder de grond en zitten boordevol goede stoffen voor de opbouw van je gezondheid.
knolselderij
Je kunt deze gezonde groente roerbakken, stoven, koken en bakken. Ook goed om als aardappelvervanger in stamppot te gebruiken. Voordelen: dit is een geweldige groente om je weerstand een boost te geven, door de grote dosis aan vitamine C en K.
winterpeen
Is bekend van de hutspot, om te koken en in salade te verwerken. Voordelen: goed voor de opbouw van sterke botten en tanden, het behoud van een sterk zenuwgestel en een gezonde bloeddruk.
rode bieten
Je kunt bieten koken en gebruiken in salade’s. Voordelen: verlaagt de bloeddruk, werkt anti-kanker, gaat ontstekingen tegen en verbeteren sportprestaties!
bospeen
Meestal wordt bospeen gebruikt om te koken. Voordelen: het behoud van een goed zenuwstelsel etc. Net als beschreven onder de winterpeen.
waspeen
Deze wortel kan gebruikt worden in salades, gekookt, rauw gegeten of in de soep. Voordelen: het risico op hart-en vaatziekten vermindert wel 35% na het eten van een dagelijkse portie wortels.
radijs
Radijs kun je rauw te eten en in smoothies verwerken. Voordelen: ze zijn heel goed voor de lever en filteren giftige stoffen uit je bloed.
koolraap
Deze vergeten groente is heel gezond en het lekkerst van smaak na stomen, koken of geroosterd. Voordelen: koolraap biedt een bescherming tegen kanker vanwege glucosinolaten.
schorseneren
Schorseneren gebruik ze gewokt, samen met andere groenten, of als soep. Voordelen: voor de gezondheid van je darmen en ook voor je hersenen.
pastinaak
Pastinaak is lekker als soep en op allerlei ander manieren makkelijk te gebruiken. Voordelen: is door de hoge vitamine C waarde heel goed voor je ogen, en staat bekend als eetlustremmer.
rettich
Deze groente wordt rauw gegeten of verwerkt in een soep of cake. Voordelen: er zitten stoffen in die ziekmakende bacteriën doden, bv. bij luchtweg infecties, helpt ook tegen urineweginfecties en nierziektes.
stengelgewassen
De stengels van deze groentesoorten groeien uit tot eetbare groenten. Ze zijn heel divers in gebruik.
bleekselderij
Deze is prima rauw, in een salade of soep te eten. Voordelen: regelmatig gebruik biedt bescherming tegen zweren in je spijsverteringskanaal. Verder werkt bleekselderij gunstig op je bloeddruk, cholesterol en ontstekingen.
venkel
Venkel wordt in brood, appeltaart, salades, sauzen, soepen, stoofgerechten, fruit en vis gebruikt. Voordelen: bevorderen de spijsvertering, helpen tegen opgeblazen gevoel en hebben een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking.
asperge
Je mag asperge kort koken, sauteren of stomen. Voordelen: zuiverende werking en voorkomt nierstenen. Voorkomt botontkalking en vermindert de kans op depressie, kanker of geboorteafwijking door het hoge gehalte aan foliumzuur.
artisjok
Je kunt artisjok koken, bakken, stoven of grillen. Voordelen: bevordert de spijsvertering en zijn een goed middel tegen maagzuur, misselijkheid en braken.
rabarber
Rabarber is populair als moes, confituur en wijn. Voordelen: vermindert ontstekingen, verlicht constipatie en diarree, kan hersenaandoeningen voorkomen en maakt je botten sterker. Vanwege het zuur in de rabarber mag je deze groente af en toe eten.
bamboescheuten
Deze kun je verwerken in salades, curry’s of met noodles. Voordelen: is goed voor je bindweefsel, goed voor een elastische huid, kraakbeen, botten en urinewegen.
peulvruchten
Het kenmerk van deze soort groente is dat ze in de boon één of meerdere zaadjes bevat. Deze groep wordt vaak gebruikt in de Nederlandse keuken. Vooral doperwten en sperziebonen zijn een populaire groente.
doperwten
Je kun je ze lekker kort koken of in een salade gebruiken. Voordelen: bevat belangrijke vitamines om je energiehuishouding optimaal te maken en je weerstand te verhogen.
peulen
Ze zijn makkelijk om te koken, wokken, roerbakken, stomen, stoven, of blancheren om ze in salades te verwerken. Voordelen: ze verlagen je LDL cholesterol en bevatten veel vezels wat goed is voor je darmen.
snijbonen
Lekker voor de stamppot en om te koken, wokken, roerbakken, stomen, stoven of verwerken in een salade. Voordelen: zitten vol met vitamine K en zorgt zo voor een goede stolling van je bloed. Verder helpt deze hoge dosis vitamine K voor sterke botten.
sperziebonen
Deze bonen worden vaak gekookt, in salades, eenpansgerechten en Chinese roerbakgerechten verwerkt. Voordelen: bevatten veel antioxidanten, weinig calorieën en beschermen je tegen het ontstaan van diabetes type 2.
tuinbonen
Je kunt tuinbonen koken, roerbakken, stoven of als onderdeel van een salade gebruiken. Voordelen: werken goed voor je brein, gunstig voor je spijsvertering, bloeddruk en houdt je huid gezond.
kousenband
Deze buitenlandse groente wordt veelal in de Surinaamse keuken gebruikt, door te roerbakken of in salade te verwerken. Voordelen: helpt bij een stabiel bloedsuikerspiegel, beschermt tegen kanker en is goed voor je hart en bloedvaten.
uien
Uien is een kleine sub-groep van alle soorten groenten. Toch is het een bekende groep en wordt er veel van gegeten. Deze groep groenten brengen smaak aan vele gerechten en zijn super gezond!
uien
Zijn toepasbaar in veel recepten, geeft extra pit. Voordelen: versterking botten en gewrichten, houdt de luchtwegen vrij.
bosui
De bosui is lekker in salade, maar wordt ook op andere manieren in gerechten gebruikt als smaakmaker. Voordelen: sterkere gezondheid botten.
knoflook
Een teentje knoflook geeft veel gerechten extra smaak. Voordelen: helpt om je bloeddruk en cholesterol te verlagen en gaat haaruitval tegen.
prei
Prei is lekker als stamppot of ovengerecht, maar wordt ook op andere manieren gebruikt. Voordelen: betere werking van maag en darmen en helpt schade aan je ogen te voorkomen.
vruchtgroenten
Een grote groep vruchtgroenten die allemaal ontstaan zijn uit de vrucht van een groenteplant. Ze groeien dus boven de grond, maar zijn heel divers in kleur, soort, smaak en vorm.
courgette
Een courgette wordt door de neutrale smaak prima toegevoegd als onderdeel van wokgerechten. Voordelen:
komkommer
De komkommer is heel populair en lekker om rauw te eten of in salade. Bovendien bevat de komkommer voor een groot deel water en is laag in de caloriewaarde. Voordelen:
paprika
pompoen
De pompoen wordt meestal gebruikt in een soep of geroosterd in de oven. Voordelen: pompoenen geven je weerstand een boost, zijn goed voor je hart én bevorderend voor de gezondheid van je darmen.
tomaten
Deze bekende vruchtgroente kent diverse gebruiksmogelijkheden: soep, salade, saus, gegrild of rauw. Voordelen van het gebruik van tomaten staan vermeld in dit blog.
aubergine
Deze vruchtgroente wordt op diverse manieren gebruikt. Meestal als onderdeel van een mix aan diverse groenten, omdat aubergine van zichzelf weinig smaak heeft. Voordelen: het regelmatige gebruik van aubergine voorkomt hartziektes en verbetert je darmflora. Daarnaast voorkomt het overmatig eten en houdt de aubergine je bloedsuikerspiegel stabiel…
zoete mais
Zoete mais wordt soms als voorgerecht gebruikt of als onderdeel van een salade. Voordelen: doordat de B vitamines rijk vertegenwoordigd zijn, is deze groente goed om te gebruiken. De werking van je hart en zenuwstelsel hebben hier baat bij én je huid wordt er mooier van!
avocado
De avocado is steeds populairder geworden als gezond onderdeel van je menu. Voordelen: avocado is goed voor je hart, bloeddruk en cholesterol. Daarnaast maakt het je huid mooier en is het goed voor zwangere vrouwen door het foliumzuur.
kiemgroenten
Deze soort groente heeft een eetbare kiem. Vaak wordt de kiemgroente gebruikt voor de decoratie óf als onderdeel van een maaltijd.
tauge
Tauge wordt vaak als onderdeel van een gericht gebruik en is favoriet in de Chinese keuken. Voordelen: tauge is gezond voor je huid, werkt anti-kanker, verlaagt je bloeddruk en is heel goed voor je lever.
tuinkers
De tuinkers wordt meestal gebruikt als garnering of in salades. Voordelen: de tuinkers werkt ontstekingsremmend en wordt al eeuwenlang ingezet als medicijn tegen bloedarmoede, hoesten, blaasaandoeningen en een gebrek aan eetlust.
overige groenten
Dit is een groep met soorten groenten die nergens anders onder valt. Heel divers in smaak en gebruik. De paddestoelen worden steeds bekender en meer geliefd als onderdeel van een maaltijd.
witlof
De meest voorkomende manier van gebruik is als ovengerecht met ham en kaas. Ook is witlof als salade geliefd. Je kunt witlof koken, (roer)bakken, stomen, stoven, smoren of in de oven bereiden. Voordelen: heeft een gunstig effect op de darmflora en bevordert een gezonde zwangerschap.
paddenstoelen
Het gebruik van paddestoelen is meestal als onderdeel van een roerbakgerecht of als soep. Voordelen: paddenstoelen worden voorgeschreven bij reuma (RA), allergieën, auto-immuunziekten, huidaandoeningen, maag- en darmproblemen, verschillende vormen van kanker, bijwerkingen van chemo- en radiotherapie bij reguliere kankerbehandeling, prostaataandoeningen, etc.
champignons
Je kunt de champignons stoven, bakken, roerbakken, wokken of in de oven bereiden. Maar uiteraard ook als verse soep! Voordelen: zijn goed voor een gezonde huid, helpen hartproblemen voorkomen, draagt bij aan het behoud van de rode bloedcellen en een gezonde zenuwfunctie.
Dit was een overzicht van alle groenten met de toepassingen en gezondheidsvoordelen. Het blijft bijzonder dat het eten van al die gezonde groenten zo’n enorm positief gevolg kan hebben in je gezondheid!
Heb jij nog vragen of heb je een inzicht gekregen? Deel dit gerust hieronder…
Geef een reactie