Een banaan is een zeer geliefd stuk fruit, zowel bij kinderen als bij volwassenen. De calorieën van de banaan worden vaak als hoog beschouwd. Te hoog om als verantwoord stukje fruit te gebruiken tijdens het afvallen. Maar is dit terecht?
Dit ga je hieronder ontdekken. En ook wat andere tips over de inhoud van die makkelijk mee te nemen vrucht. De banaan zul je na het lezen van dit artikel met andere ogen bekijken, want het is na rijst, mais en tarwe het belangrijkste voedingsgewas ter wereld!
Banaan calorieën
We gaan uit van een caloriewaarde van 100 kcal per 100 gram banaan. Dan zit je aardig goed. Dit is geldig voor een banaan die gemiddeld is in rijpheid. Als je weet dat een banaan snel zo’n 150 gram weegt, dan is deze zoete vrucht lekker voedzaam.
Dit komt vooral door het hoge gehalte aan koolhydraten. Heel interessant; een onrijpe banaan heeft een andere voedingswaarde dan een overrijpe banaan. Een banaan uit de laatste groep heeft uiteraard een wat hoger gehalte aan fruitsuikers.
calorieën rijpe banaan – De kcal van een rijpe banaan zijn dus ongeveer 100 voor 100 gram; lekker makkelijk te onthouden. Dit maakt een banaan een perfect tussendoortje, ook heel geschikt om voor of na het sporten te eten.
calorieën onrijpe banaan – De kcal in een onrijpe banaan zijn per 100 gram wel 15 kcal minder. Dit komt doordat ze minder suikers bevatten. Reken voor een echte groenige banaan gerust per 100 gram 85 kcal.
Banaan koolhydraten
Koolhydraten zijn al jarenlang niet zo geliefd. Zeker niet bij mensen die willen afvallen. Maar is dat wel terecht, want ook die koolhydraten hebben we nodig. Ja echt!
Je kunt koolhydraten grofweg verdelen in twee groepen: de koolhydraten uit volkoren en vezelrijke producten én de koolhydraten uit witte producten die in je lichaam omgezet worden naar een toename van je vetpercentage.
En het is volkomen begrijpelijk dat je ervoor kiest om die laatste groep koolhydraten te vermijden! Maar het is echt aan te raden om de gezonde koolhydraten juist wél te nemen…
de fruitsuikers uit de banaan
Het gehalte aan fruitsuikers kan stijgen tot wel 20% van de calorieën van de banaan. Dit maakt het betrouwbare meten van de waarde aan calorieën wat lastiger… De suikers in de banaan worden onderverdeeld in drie soorten: sucrose, glucose en fructose in de verhouding: 65-20-15.
De fruitsuikers krijg je toch wel binnen, ook als je andere soorten fruit gaat eten. En fruit is nodig, daar zijn we het allemaal over eens. Is het alleen zo verstandig om een banaan te eten als je wilt afvallen?
de vezels in de banaan
Juist de vezels in de bananen zorgen voor een gevuld gevoel. Bedenk wel dat er meer vezels in een onrijpe banaan zitten! Vezels houden je darmen in goede conditie en zijn daarom een toppeer voor het gelijkmatig houden van je cholesterol.
Door het hoge vezelgehalte van de banaan zul je lange tijd een gevuld gevoel houden. Dit zorgt ervoor dat je niet snel trek zult krijgen tussendoor. Een heel goed idee zou het zijn als je tegelijk met die banaan ook een handje ongezouten noten eet. Dit neutraliseert de verhoging van je bloedsuikerwaarde…
Afvallen met banaan?
Dat het nemen van een banaan een negatief effect heeft tijdens het afvallen is niet zo! Er zijn een aantal punten die hierin van belang zijn. Neem de banaan niet elke dag, wissel de soorten fruit die je gebruikt af. Kies ook regelmatig uit de echte fruittoppers!
Verder is het verstandig om geen grote bananen te eten, maar juist kleine, als je wilt afvallen. Eén banaan in de twee tot drie dagen is goed te doen.
De banaan calorieën zijn duidelijk genoeg? Heb je toch nog vragen, stel ze gerust hieronder…
Geef een reactie