Ja, wat is de havermout voedingswaarde precies? Dat ga jij beter begrijpen door dit blog te lezen, want het heeft vooral te maken met de inhoud van je havermout. Ik neem je mee op avontuur, want gezond eten móét zeker lekker zijn.
De havermout voedingswaarde is niet hoog als je… Ontdek 3 variaties die snel klaar, simpel en gezond zijn! Lekker, snel en simpel; dat zijn de juiste woorden voor de 3 recepten met havermout. Maar dan ook nog gezond, want ze zijn alledrie bereid met water. En; niet persé biologisch of met moeilijke ingrediënten waar je nog nooit van hebt gehoord.
Havermout voedingswaarde
De voedingswaarde van de pure havermout uit de zakken kun je lezen in de afbeelding hiernaast. Een portie van 60 gram is al best een grote hoeveelheid, omdat havermout uitzet tijdens het koken en veel vezels bevat. Daardoor vult het goed!
Het is een goed idee om je havermout in water kort te koken, daardoor is de havermout voedingswaarde best laag. En de vulling is maximaal! Als je het lekkerder vindt met wat amandelmelk of sojamelk, is dat ook prima.
Volkoren product
Het is een volkoren graanproduct en is daarom gezond, net als volkoren brood. Alle volkoren producten verlagen het risico op hart-en vaatziekten. Toch durf ik te beweren dat havermout nog steeds een betere keuze is dan brood, omdat je nu zelf kunt bepalen óf en hoeveel suiker je toe gaat voegen.
Bij brood is dit al voor je bepaald, want daar wordt altijd suiker in verwerkt. Je kunt uiteraard het allerbeste een natuurlijk middel gebruiken als je havermout wilt zoeten. Denk aan agavesiroop, pure biologische honing, maar fruit is ook een goede optie!
Hoe gebruik je havermout?
Meestal wordt havermout als ontbijt gebruikt. Je kunt het dan ook de avond voor gebruik al klaarmaken. Maar daarnaast kun je het ook over de yoghurt of kwark strooien.
Je kunt de havermout klaarmaken in water, magere melk, yoghurt of kwark. Voeg je er een portie fruit aan toe, dan heb je een uitgebalanceerd ontbijt.
Variaties met havermout
Wij gebruiken al jaren havermout als gezin. Persoonlijk eet ik het niet heel vaak, omdat ik een lichte voorkeur heb voor brood of maiswafels. Maar in mijn gezin zijn er een aantal variaties die (lekker mager) met water worden gemaakt.
1. Havermout met appel en kaneel
Dit is een heerlijke combinatie. Doe de gewenste hoeveelheid in een pannetje en kook het op met wat water. Verdun het een beetje naar eigen smaak. Snijd intussen de gewassen appel in kleine stukjes.
Voeg wat kaneel toe. Meng het geheel door en strooi nog wat kaneel naar smaak.
2. Havermout met banaan en extra pure chocola (ruim 70%)
Ben je dol op chocolade? Probeer deze combinatie dan eens. Dit is absoluut mijn favoriet! Breng wat water en havermout aan de kook, laat het zachtjes enkele minuten koken. Snijd intussen de rijpe banaan in plakjes.
Neem het pannetje van het vuur en voeg de stukjes banaan toe. Rasp 2 blokjes extra pure chocolade en voeg dit toe. Roer het geheel goed door en smul er maar van!
3. Havermout met blauwe bessen en agavesiroop
Zijn blauwe bessen jouw favoriet? Dan is dit een heerlijke variant, bereid het naar wens met wat water voor een lage voedingswaarde. Je kunt ook eventueel wat ander rood fruit toevoegen…
Je kunt uiteraard havermout ook koud eten, door het ’s avonds klaar te maken en te laten wellen in je koelkast. Ook dat is heerlijk! Weet je dat havermout een prima onderdeel kan zijn om succesvol je ideale gewicht te bereiken? Ben jij benieuwd naar de 40 beste tips om af te vallen, schrijf je dan hier even in.
Heb jij nog een andere variatie met havermout in de hoofdrol? Deel je favoriete recept gerust hieronder…
Geef een reactie