Is de kidneyboon goed voor je; is dat een vraag die je bezighoudt? In dit artikel krijg jij uitleg én begrijp je het nut van deze rode boon. En je kunt ze af en toe gaan gebruiken in jouw eetpatroon; zo maak je het afwisselend!
De kidneyboon komt uit Amerika en is heel bekend in de Mexicaanse keuken! Daarom is de rode boon daar een geliefd onderdeel van een maaltijd. De kidneyboon kun je ook goed gebruiken in combinatie met andere soorten bonen. Het gebruik van bonen geven je gezondheid meerdere voordelen! Die voordelen krijg je op een rijtje én je leert hoe je makkelijk kunt koken met kidneybonen.
Oorsprong kidneyboon
De kidney boon komt dus uit Midden-Amerika en wordt ook wel nierboon genoemd. Het is familie van de gewone boon, oftewel de Phaseolus vulgaris.
Kidneyboon inhoud
Wat maakt de kidneybonen gezond? Juist; de inhoud! Om je een idee te geven; wat geeft 100 gram kidneybonen jou als energie?
- 15 gram vezels
- 61 gram gezonde koolhydraten (langzaam werkend)
- 1 gram vet
- 23 gram eiwitten
- 12 gram water
- calcium, ijzer en veel magnesium
Dat de kidneybonen gezond zijn, dat had jij vast al bedacht. Hieronder krijg je wat voordelen op een rij, zodat jij kunt beslissen of je regelmatig deze rode bonen wil eten… Niets moet uiteraard!
laag bloedsuikerspiegel
Eén van de grote voordelen van de rode kidneyboon is wel dat deze vol met vezels zit. Dit zorgt voor een minimale stijging van de bloedsuikerspiegel. Heel goed dus om deze boon te gebruiken als jij je diabetes type 2 wil verlagen!
Een studie onder zeventien mensen met type 2 diabetes maakte dit duidelijk! De uitkomst was opmerkelijk. De stijging van de bloedsuikerspiegel was minimaal bij mensen die kidneybonen én rijst aten. In tegenstelling tot de groep die alleen rijst hadden gegeten…
helpt bij afvallen
De kidneyboon is ook heel laag in caloriewaarde in verhouding tot andere gezonde bonen. Een super product om te gebruiken tijdens het afvallen. Wel handig om hiermee niet te overdrijven vanwege het hoge gehalte aan weliswaar gezonde koolhydraten.
houdt nieren gezond
Een andere naam voor de gezonde kidneyboon is nierboon. Dit komt door de positieve werking op de nieren. Ze voorzien je nieren van voldoende energie.
Als je weet dat je nieren veel invloed hebben op de water- en zoutregeling in je lijf… En dat niet alleen want je nieren regelen ook de bloeddruk en de werking van je hormonen. Nieren werken als grote filters! Ze verwijderen alle afvalstoffen en dat proces werkt het allerbeste als je nieren gezond blijven.
verlaging cholesterol
Van gedroogde bonen is aangetoond dat consumptie leidt tot verlaging van het cholesterol. En daarmee is het risico op hart-en vaatziekten veel lager!
beter immuunsysteem
Ook je immuunsysteem verbetert door het regelmatig eten van kidneybonen, waardoor je minder snel ziek zult worden.
Dit sterke immuunsysteem is het gevolg van het hoge gehalte aan anthocyanen in de schil van de bonen. Je wordt steeds beter bestand tegen gepaalde ziekten. Denk hierbij aan kanker en hart- en vaatziekten. Wat ook een mooi gevolg is: je krijgt minder last van ontstekingen!
verbetert stoelgang
Heb jij problemen met een trage stoelgang, eet dan bewust kidneybonen. De onoplosbare vezels in (gedroogde) peulvruchten versnellen je stoelgang. Dit kan helpend zijn als dit nodig is…
Koken met kidneybonen
Je kunt enorm variëren met kidneybonen in je keuken. Deze boon is niet alleen een goed onderdeel in een Mexicaanse maaltijd, maar ook in salade’s of als goede extra vulling in een maaltijdsoep! Hieronder krijg jij wat makkelijke en gezonde opties. Zo kun je makkelijk in de keuken aan de slag…
Het is wel aan te raden om rauwe kidneybonen eerst goed te weken en te koken voordat je ze eet. En wissel ze lekker af met andere soorten bonen.
Je kunt hier eens kennismaken met een snel en gezond ovengerecht met kidneybonen in combinatie met witte bonen. Het is erg lekker en bovendien voedzaam! Hier is een makkelijk lasagne recept; ook met de rode bonen…
Wil je nog meer inspiratie met koken? En dan met makkelijke, gezonde en lekkere recepten? Vraag dan hier een leuk e-book aan!
Heb je nog vragen, stel ze gerust hieronder…
Geef een reactie