Vetten, moet je die allemaal ontwijken? Nee, gelukkig niet! Weet je dat je sommige onverzadigde vetten met mate móét eten? Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar juist als je wilt afvallen heb je de goede vetten nodig. En wat die goede vetten dan zijn?
Daarover gaat dit blog. We gaan dieper in op dit mysterie, zodat jij meer duidelijkheid krijgt. Allereerst door het verschil uit te leggen. Welke vetten zijn verzadigd en welke onverzadigd?
Daarna door diverse voedingsmiddelen te benoemen die je beter minimaal kunt gebruiken. En uiteraard door alle gezondheidsvoordelen van de gezonde, onverzadigde, vetten te benoemen…
Verschil tussen de vetten
We hebben dus twee soorten vetten: de verzadigde en de onverzadigde vetten. De termen verzadigd en onverzadigd zijn afkomstig van de scheikunde. Kort samengevat betekent dit dat de verzadigde vetsoorten in de kern harder zijn en daardoor lastiger te verwerken door je lichaam. Het gevolg van het eten van te grote hoeveelheden aan verzadigd vet is vooral dat de bloeddoorstroming in je lijf niet optimaal kan blijven. Je aderen slibben langzaam dicht…
Om het iets lastiger te maken; het is het ook nog eens zo dat een vet nooit helemaal verzadigd of onverzadigd is. Een toename aan plantaardige vetten is daarom een goed idee! Als je dan ook de dierlijke vetten, de verzadigde, zoveel mogelijk gaat vermijden, dan ben je goed bezig.
De American Heart Association heeft hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Er is een sterk bewijs dan het vervangen van de verzadigde vetten door de onverzadigde vetten het slechte LDL-cholesterol verlaagt. Dit is weer positief voor de gezondheid van je hart!
Voeding om te vermijden
De verzadigde vetten, welke zijn dit precies? Dit zijn vooral de vetten die hard worden bij kamertemperatuur. Het verraderlijke van deze vetten is dat ze ook verwerkt zijn in heel veel voeding in de supermarkt.
Denk vooral aan koekjes, gebak, snacks en zoutjes. Dit komt doordat er voor het deeg boter wordt gebruikt. Maar er is meer…
De verzadigde vetten zijn vooral van dierlijke oorsprong. Denk dus vooral aan vlees, vleeswaren, kaas, zuivel en roomboter. Probeer daarom de magere soorten te nemen, dat scheelt al heel veel.
Voeding om te verwelkomen
Dit is al duidelijk omschreven in een ander blog; je leest het hier. Zoals al hier boven is uitgelegd doe je er goed aan om de plantaardige vetten te verwelkomen. En dus de vetten niet uit je menu te schrappen. Dit is zelfs schadelijk voor je!
Voordelen voor je gezondheid
Er zijn een aantal concrete voordelen op te noemen. Als jij aan de slag gaat met een toename aan de onverzadigde vetten…
De volgende voordelen ga je op termijn al merken:
- verlaging van je LDL-cholesterol
- minder kans op hart-en vaatziekte
- minder kans op beroerte
Dat is niet gering! Als jij dit weet, dan zal het een extra motivatie kunnen zijn om de gezonde, onverzadigde, vetten meer te verwelkomen. Dat is je gegund, want je kunt op een makkelijke manier aan de slag.
En natuurlijk is het minimaal eten van verzadigde vetten al een prima idee, zolang je daarnaast óók de onverzadigde vetten gaat nemen. Als je dit wilt doen en je vraagt je af hoe? Laat dan een berichtje achter onder dit blog.
Geef een reactie