Dit is een echt gezonde carrot cake die je snel klaar hebt. Het recept van deze heerlijke worteltaart vind je hieronder. Het is een smeuïge bodem met een zalige vegan topping.
En smullen zul jij er zeker van! Wat deze taart zo bijzonder maakt is de combinatie van alle ingrediënten. Daarbij is deze gezonde carrot cake eerder een taart te noemen… En, niet onbelangrijk, je bent er snel mee klaar. De bodem kun je binnen 20 minuten in je oven hebben staan.
Mits je alle ingrediënten al in huis hebt. In mijn ogen is dat het meeste werk, maar ik weet zeker dat je deze taart dan vaak zult bakken. Ook leuk om te weten: het is een veganistisch recept.
De eerste keer dat ik dit worteltaart recept heb gebruikt was ik het lijnzaad vergeten én had ik geen ahornsiroop, maar wel agavesiroop om huis. Ook heb ik zelf wat appelmoes gemaakt van goudrenetten. En geen amandelmelk maar sojamelk. En deze variant was zeker net zo lekker… Wees dus vooral creatief met bakken.
Vegan carrot cake
Een werkelijk verrukkelijke gezonde carrot cake die je snel klaar kunt hebben. De bodem is heerlijk zacht en smeuïg en de witte topping past hier perfect bij. Er is nog een heerlijk vegan recept wat je zelfs zonder oven kunt bereiden…
Ingrediënten (voor 12 stukken)
- 95 ml zonnebloemolie
- 200 gram patentbloem
- 200 gram winterpeen
- 200 gram amandelmeel
- 75 gram ongezouten walnoten
- 3 el gebroken lijnzaad
- 6 el water
- 75 gram ahornsiroop
- 250 gram appelmoes 0%
- 100 gram rietsuiker
- 1 tl baksoda
- 1,5 tl bakpoeder
- 1 tl gemalen kaneel
- 1/2 tl zout
- 175 ml amandelmelk ongezoet
- 200 g Violife creamy original (vegan roomkaas)
- 30 gram poedersuiker
- 1 tl vanillearoma
Bereiding
Stap 1
Zet alle ingrediënten voor dit gezonde recept eerst even klaar en verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de springvorm van 24 cm doorsnede in met 1 el zonnebloemolie (ca. 15 ml) en bestrooi met 1 el bloem (ca. 15 gram). Schud met de vorm om de bloem gelijkmatig over de olielaag te verdelen. Schil en rasp de winterpeen. Hak de walnoten grof.
Meng het lijnzaad met het water in een grote kom. Voeg de rest van de olie en ahornsiroop toe en roer door. Meng de appelmoes, rietsuiker, baksoda, bakpoeder, kaneel en het zout erdoor.
Voeg de geraspte peen en de amandelmelk toe en roer door. Roer met een vork of garde de rest van de bloem, de gehakte walnoten en het amandelmeel erdoor.
Schep het beslag in de springvorm en bak ca. 55 minuten in de oven of tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat in 2 uur helemaal afkoelen voor je de cake rondom losmaakt van de springvorm
Stap 2
Roer de vegan roomkaas, de poedersuiker en het vanillearoma tot een glad mengsel en verdeel over de taart.
Tips
Je kunt de carrotcake 1 dag van tevoren maken. Bewaar in een luchtdichte trommel. Zorg ervoor dat je de topping pas vlak voor het serveren aanbrengt. Dat is het lekkerst.
Met sommige soorten gebroken lijnzaad is dit recept veganistisch. Je kunt er ook voor kiezen om het zonder lijnzaad te maken.
Voedingswaarde p.p.
Kcal: 410, eiwit: 8 gram
Ben jij tevreden met de smaak van dit recept? Ik ben benieuwd naar jou ervaring…. Deel het gerust in een reactie hieronder!
Lydia
Deze lijkt mij heel lekker!
Goed idee om het zo te maken.
Ik ga dit eens proberen!
Anja
Dat kan ik je zeker aanraden! Zullen jullie van gaan smullen… Wil je een berichtje achterlaten hoe het smaakte?
Groet, Anja
Karin
(Ik zie geen wortels in je lijst met ingrediënten…?)
Een vraagje: waar haal je de speciale ingrediënten als amandelmelk en ahornsiroop? Ik weet eigenlijk niet eens wat dat laatste is.
Ik ben echt dol op carrot cake en zou deze wel eens willen proberen!
Anja
hoi Karin,
Een foutje in de lijst, ik heb het net hersteld! Amandelmelk kun je vinden bij elke supermarkt bij de houdbare melk en ahornsiroop vaak ook wel, maar dan vaak bij de biologische producten. Anders kun je eventueel kijken bij een reform- of gezondheidswinkel.
Succes met het maken! Ik ben benieuwd of je deze ook zo lekker zal vinden als ik…