Jouw wandelsnelheid zegt iets over je levensverwachting! Vooral als je al een geoefend en getraind wandelaar bent. Het blijkt zo te zijn dat vooral de wandelsnelheid van 65+ers iets zegt over dit onderwerp.
Het is wel een onderzoek wat aan het einde van de vorige eeuw is gedaan. Daaruit blijkt dat het wandeltempo van ouderen iets zegt over de levensduur. Hoe minder snel je loopt, des te minder oud je zult worden. Dit is best interessant. In dit blog gaat het over de wandelsnelheid. En over het belang van een wisselend tempo met wandelen!
Wandelsnelheid
Wandelen doen we veel! Vooral sinds het voorjaar van 2020 is het aantal wandelaars gestegen. En dat heeft redenen, want de sportscholen zijn dicht gegaan. Toch is wandelen zo gek nog niet, want het heeft enorme voordelen voor jouw gezondheid. Je kunt hier de 6 voordelen verder lezen!
Maar nu naar de wandelsnelheid. Die is afhankelijk van een aantal factoren. Maar het mooie is dat je deze deels kunt beïnvloeden. Een aantal factoren op een rijtje.
Lichaamslengte
Jouw lichaamslengte is een bepalende factor. Je kunt je vast wel voorstellen dat iemand die 160 cm lang is van nature langzamer loopt dan iemand van 185 cm. Dit heeft vooral te maken met je beenlengte. Om hetzelfde aantal stappen te halen moet je als kleinere persoon meer stappen per kilometer zetten. Ben jij benieuwd naar jouw stappen per km, lees dan dit blog eens door. Je krijgt een simpele manier om jouw stappen per km te berekenen!
Leeftijd
Ook je leeftijd speelt een rol. De wandelsnelheid loopt met het toenemen van de leeftijd vaak wat af. Toch is het zo dat dagelijks wandelen dit grotendeels kan voorkomen!
Gewicht
Een hoger gewicht is ook in je nadeel. Het kost dan meer moeite om je lichaam te verplaatsen. Een paar kilo maakt nog niet heel veel uit. Maar wel als het vele kilo’s worden. Het is daarom aan te raden om, als je gezond ouder wilt worden, een blijvend laag gewicht na te streven!
Niveau
Het niveau van wandelen telt ook mee! Je kunt je vast wel voorstellen dat een geoefend wandelaar met gemak 20 kilometer wegloopt op een dag. Of soms zelfs veel meer! Zo’n geoefend wandelaar heeft vaak een hoog wandeltempo. Vaak ligt dit boven de 5 kilometer per uur.
Is je wandelsnelheid nog niet zo optimaal? Niet getreurd, want je kunt dit altijd opbouwen.
Terrein
Als je op een stoep of verhard wandelpad loopt is er weinig wrijving. Je zult sneller kunnen lopen. Toch is het ook aan te raden om op onverharde paden, liefst met hoogteverschillen te wandelen. Al is het maar af en toe! Dit is goed voor je balans en je conditie.
Voordelen wisselende wandelsnelheid
Yes, een wisselende snelheid tijdens het wandelen heeft een aantal voordelen! Eén van de grootste voordelen is dat je je buikvet kwijt kunt raken. Niet als je af en toe wandelt, nee daar is meer voor nodig! Lees hier eens verder als jij benieuwd bent hoe het wandelen werkt in combinatie met afvallen en buikvet.
Daarnaast kun je ook je conditie verbeteren door in wandeltempo te wisselen. Je hart zal lekker ‘aan het werk’ gezet worden. En daarmee versnelt je bloedsomloop. Dit heeft een goed effect op je conditie. En daarnaast kun je met wandelen ook afvallen.
Dagelijks wandelen is nodig voor het allerbeste resultaat! Ga jij ook lekker wandelen? Deel hieronder gerust je ervaring, tips of vragen…
Geef een reactie