• Skip to main content
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer

Anja Bongaards

Schrijft

  • Start hier
    • Blog
  • Over Anja
  • Koop Nu →

Hoe groot is jouw suiker verslaving nu echt?

jun 22, 2020 · Anja

Suikers vermijden is haast onmogelijk! Toch is het zo dat veel mensen echt te maken hebben met een suiker verslaving, hoe erg is dat? Als je weet dat de verslaving aan suikers erger is dan bijvoorbeeld de verslaving aan drugs… Dat geeft te denken.

Misschien ervaar jij het niet als een groot probleem, maar suikers worden letterlijk aan allerlei ‘voeding’ toegevoegd. Om jou afhankelijk te maken. Tja, afhankelijk waarvan? Van de energie die suikers je tijdelijk geven. Hoe kom jij af van die suiker verslaving?

De opmars van de suiker verslaving

Dat de suiker je een tijdelijke energie oppepper geeft, dat is bekend. Iedereen is op zoek naar meer energie lijkt het wel. Energiedrankjes, die bomvol suikers zitten, gaan ondanks de prijs als ‘zoete broodjes’ over de toonbank. Toch zijn deze drankjes niet zonder gevolgen helaas. Dit geeft een toenemende kans op gezondheid gerelateerde ziekten.

Het lijkt dus haast onmogelijk om onder de norm van suikerinname per dag te blijven. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de norm 12,5 suikerklontjes voor vrouwen en 15 suikerklontjes per dag voor mannen.

Het Diabetes fonds stelt dat wij gemiddeld 30% teveel aan suikers binnen krijgen in Nederland. Voor kinderen is dit zelfs bijna 80% teveel. Het wordt tijd dat er niet alleen een beetje aan vermindering van suiker inname wordt gewerkt, maar ook aan een toename van de natuurlijke suikers uit fruit…

Waar zitten die suikers in?

Denk daarbij vooral aan de volgende boosdoeners. Koek, gebak, ijs, frisdrank, snoep en vruchtensap. Maar, er is nog veel meer… De verborgen suikers in brood, vleeswaren, sausjes, 0% frisdranken, light varianten en kant-en klare maaltijden (ja, ook maaltijdsalades!).

Ook al ben ik al jarenlang bewust bezig met mijn voeding, het verbaasd me nog steeds dat er zoveel toegevoegde suikers in sommige producten zitten. Laatst was ik bijvoorbeeld honing-mosterd dressings aan het vergelijken. In sommige soorten zit gewoon 17 of meer gram suikers per 100 gram…

Natuurlijk wil jij ook zo min mogelijk extra suikers binnenkrijgen. Daarom helpt het je op de goede weg als je vanaf vandaag de etiketten gaat lezen. Ze zitten niet voor niets verplicht op alle producten. Dit geeft al een zekere bewustwording.

Hoe lees je etiketten?

Als je besluit om te minderen met de suikers, zijn er een aantal dingen waar je op kunt gaan letten:

  • kies voortaan het product wat je nodig hebt wat in vergelijking met alle andere soortgenoten het minste aantal suikers per 100 gram of ml heeft
  • mijn persoonlijke absolute top is maximaal 10% suikers van het etiket en dan het liefst de natuurlijke suikers (vanuit fruit, honing, kokosbloesemsuiker etc.)

Toch, ondanks alles, blijft het een uitdaging om onder die norm te blijven. Dan kun je het beste proberen om stapsgewijs je totale suikerinname te minderen. Het is een kwestie van wennen, maar het zal zeker effect gaan krijgen op je gewicht in de loop van de tijd.

Heb jij wat geleerd? Wat ga jij vanaf nu doen om je suiker inname te beperken? Deel dit hieronder…

Category: Blog

About Anja

Reader Interactions

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Our Guide

Weekly tips for writers, by writers.

This list is created with Mai List block from Mai Lists plugin in Mai Design Pack.

What to do — Amazing insight on what you should be doing to be better.

What not to do — Stop running in circles and prevent writers block.

Outline — You’ll now have the freedom and flexibility to set your medium and long term writing goals.

I want to learn how to be better at what I do.

This is a demo form.

Copyright © 2023 · Anja Bongaards · All Rights Reserved · Powered by Mai Theme

Twitter · LinkedIn · Pinterest