Wil jij met meer gemak gezonde budget maaltijden maken? Ontdek hier hoe ook jij de meest gezonde keuzes kunt maken met je eetpatroon. Ook met een krap budget!
Juist als je stress hebt vanwege een krap budget is gezond eten een must! Misschien ben jij je baan kwijt geraakt, ziek geworden of al jarenlang in de financiële problemen. Juist dan is het van belang om goed voor je lichaam te zorgen. De juiste voeding kan er voor zorgen dat je fitter gaat worden. Maar hoe doe je dat?
Budget maaltijden
Hieronder kun je wat inspiratie opdoen. Inspiratie die jou kan helpen om met meer energie in het leven te staan. Het zijn 11 praktische tips. Tips die jij kunt gebruiken om ondanks weinig geld tóch gezond(er) te gaan eten door meer budget maaltijden te maken.
tip 1. plukken in de natuur
De natuur geeft je gratis voedsel. Een heel interessant item, zeker als je weinig budget hebt. Weet je dat je bijvoorbeeld van tamme kastanjes, beukenootjes, brandnetels en sommige soorten paddestoelen de lekkerste gerechten kunt maken? Ze zitten ook nog eens boordevol voedingsstoffen, om jou extra energie te geven! Denk ook aan allerlei kruiden…
Er worden in bepaalde gebieden zelfs wildpluk wandelingen georganiseerd. Je leert dan veel over allerlei kruiden en wilde bloemen. En hun toepasbaarheid in gerechten. Denk je eens in welke heerlijke en gezonde theesoorten je kunt maken… Uiteraard moet je hier de tijd voor maken, maar mogelijkheden zijn er zeker!
tip 2. gebruik bonen
Bonen zijn er in vele soorten. Het zijn ware eiwitbronnen én de bevatten de allerbeste koolhydraten. Zelf vind ik het onbegrijpelijk dat er zo weinig mensen dol op bonen zijn. Zeker omdat ze zo goedkoop zijn. En makkelijk in het gebruik. Hier kun je een lekker en makkelijk recept vinden met twee soorten bonen. Weet jij al wat de voordelen van bonen voor je gezondheid kunnen zijn?
de gezondheid van bonen
Bonen zijn voedzaam, goed voor je hart en helpen om je cholesterol te verlagen. Juist door hun vullende vermogen helpen ze jou om af te vallen. Er zitten ook nog eens lekker wat vezels in de bonen, wat een positief effect op je darmen kan hebben. Ook zijn sommige soorten bonen goed om je weerstand te verhogen. Welke bonen je kunt eten?
Denk aan kidneybonen, linzen, bruine bonen, witte bonen, zwarte bonen, erwten en kikkererwten. Wees hier creatief mee. Als je een aantal uien hebt, wat kruiden en eventueel rijst, aardappelpuree of brood, dan heb je al een complete maaltijd voor een paar euro.
tip 3. durf te vragen
Als je iets aan je leefstijl wilt verbeteren, zul je soms moeten vragen. Zie de kansen om je heen! Denk eens aan het fruit wat onder de bomen blijft liggen. Niemand komt op het idee om dit op te rapen. De fruitboer kan er niets aan verdienen en zal het niet erg vinden als jij er wat van wil meenemen. Wat houdt je tegen?
Er staat veel op het spel. Een fitter lichaam met een goede gezondheid is de optelsom van jouw eetpatroon. Neem daarom de verantwoording voor een verbetering en stap vrijmoedig op mensen af. Vragen staat vrij is mijn overtuiging.
En er zijn vast nog meer manieren om voor niets aan eten te komen. Daar ben ik van overtuigd.
tip 4. planning budget maaltijden
Dit is iets wat altijd van belang is. Wat je helpt om overzicht te krijgen met jouw budget. Kijk wat je in huis hebt en maak daar een aantal maaltijden van. Vul dit aan met een aantal goedkope, maar wel gezonde producten uit de supermarkt. Als je leert om te kijken naar wat wél kan, zal je blik veranderen.
Er is heel veel mogelijk met de goedkoopste maaltijden. Veel heeft te maken met planning, creativiteit en de wil om je gezondheid te verbeteren!
tip 5. ga naar de markt
Woon jij in een plaats waar elke week, of vaker, een markt is? Kies er dan voor om tegen het einde van de markttijd daarheen te gaan. Je hebt dan de grootste kans om verse producten, zoals groente en fruit, voor minder geld te kunnen kopen. Dat is mooi meegenomen.
tip 6. gebruik je vriezer
Je vriezer, hoe gebruik je die? Diepvriesgroenten zijn vaak goedkoop en heel lang houdbaar. Ze zijn niet minder gezond dan verse groenten en daardoor een prima alternatief. Als bijvoorbeeld sperziebonen te koop zijn in het hoogseizoen voor weinig geld, koop een extra voorraad en vries ze in.
Ook kun je letten op de koopjes. Soms worden bepaalde producten afgeprijsd, omdat die merken niet meer in het schap terug komen. In de meeste supermarkten zijn er bepaalde vakken speciaal voor ingericht. Doe hier je voordeel mee!
En je kunt je vriezer ook gebruiken om restjes in te bewaren. Maar eens een eenvoudig overzicht van dat wat je nu in je vriezer hebt. En plan je budget maaltijden zo in dat je soms een dagje niet moet koken, maar ‘uit de vriezer eet’.
tip 7. gebruik huismerken
Jij hebt vast ook je favoriete merken. Al jarenlang ben ik als moeder van vier kinderen heel bewust bezig met de prijzen van etenswaren. De meeste soorten eten die wat goedkoper zijn vind je onderin het vak. Op onbereikbare plekken. Maar ze zijn niet minder lekker en soms zelfs gezonder dan een A-merk.
Lees dan wel het etiket goed na, zodat je weet wat je koopt. Zo voorkom je dat je meer suikers of zouten binnenkrijgt dan je wenst!
tip 8. koop seizoensproducten
Iedereen weet dit wel, maar je hebt seizoensgebonden groenten. Koop de sperziebonen in juni, de aardbeien ook en de appels in augustus. Dan betaal je vele malen minder dan in andere maanden. Wees ook hier creatief in en ga in de planning van je maaltijden mee met de seizoenen.
Een klein voorbeeldje; de pompoen. Deze is vooral in oktober en november heel goedkoop. Bij de Lidl vaak nog geen euro per stuk. Hier kun je een lekkere soep van maken die goed vullend en erg gezond is. Soms ook lekker in combinatie met een andere groente. Of bijvoorbeeld wortels, die zijn meestal erg goedkoop. Bekijk hier een recent voorbeeld in combinatie met pastinaak…
tip 9. extra korting
Dat zul je vast al doen, zeker met een beperkt budget. Maar weet je dat hier nog meer winst op te halen is? Hoe je de goedkoopste maaltijden maakt met je boodschappen met dubbele korting? Dat is een kwestie van creatief koken… en ook dat valt te leren!
Soms worden artikelen die al in de reclame zijn nóg meer afgeprijsd. Het loont absoluut de moeite om een half uur voor sluitingstijd eens in een Albert Heijn filiaal rond te lopen. Je zult verbaasd staan over de afprijzingen van brood, verse groenten en vlees.
Of bijvoorbeeld bij de Coop. Daar kun je voor 50% korting vlees van net niet op datum kopen. Dit is daar juist al in de ochtend afgeprijsd, dus moet je er snel bij zijn! En in andere supermarkten kan dit weer anders zijn. Maar, als je er op gaat letten, kun jij hier veel voordeel mee binnenhalen.
tip 10. eet meer vegetarisch
Vega is in en hip. Maar wordt vaak bestempeld als duur. Is dat ook zo? Laatst kocht ik in een supermarkt 3 pakken groenteballetjes voor maar 5 euro, weliswaar was dit een actie… Maar dit soort vegetarische producten kun je prima invriezen. En daardoor nog veel langer profijt hebben van een voordeel.
Denk bij vega niet alleen aan de vegetarische merken, zoals Vivera, Vegetarische slager of Garden Gourmet, maar ook aan andere vervangers van vlees. Een ei kan ook prima je vlees vervangen of juist de peulvruchten. Dit zijn absoluut goedkope manieren om toch gezond te eten met een beperkt budget.
tip 11. installeer een app
Ja, zelfs daarmee kun je aan de slag. Er zijn verschillende apps, allemaal met als doel om minder voedsel te verspillen. Sommige apps zijn leuke initiatieven om te koken voor je buurtgenoten tegen onkostenvergoeding. En anderen zijn gericht op het met korting verkopen van voeding die anders weggegooid wordt. Hier zijn er een aantal:
- to good to go. Een app met als hoofddoel om je met korting eten wat door een supermarkt in je buurt weggegooid gaat worden in contact te brengen. Je kunt selecteren op postcode en zo inzien of er iets af te halen is tegen korting in je eigen omgeving.
- thuisafgehaald. Nog een handige app. Je kunt eten, tegen kostprijs, ophalen bij iemand in de buurt. Uiteraard iemand die ook is aangesloten bij het netwerk van thuisafgehaald. Ook kun jij je aanmelden als kok en zo eenvoudig je eigen eten terugverdienen. Het is zeker niet nodig om hiervoor een koksopleiding te volgen of uitzonderlijk goed te zijn in de keuken!
- no food wasted. Ook zo’n prachtig initiatief. Een app waarbij jij vooral een supermarkt in je buurt kunt vinden die tegen voedselverspilling is. Als er een supermarkt in jouw buurt meedoet met dit platform kan dit veel voordelen voor jou geven.
- slim koken app. Dit is een app van het Voedingscentrum. Je leert om te koken volgens te schijf van vijf met een laag budget; de zogenaamde budget maaltijden. Je kunt ook heel makkelijk jouw favoriete recepten bewaren. En je kunt makkelijk een recept maken van bepaalde restjes die je nog in huis hebt. De app zoekt voor jou de opties als jij een bepaald ingrediënt in gaat voeren.
Heb je zo voldoende tips om mee aan de slag te gaan? En voldoende inspiratie en hoop op een gezondere toekomst? Dat hoop ik van harte! Laat je hieronder weten waar jij mee van start gaat? Dat zou leuk zijn…
Geef een reactie