Die 10.000 stappen klinken als heel veel in jouw oren? Als je de voordelen van wandelen ontdekt niet. Met de tips uit dit artikel weet jij straks exact hoeveel stappen 1 km is!
Iedere wandelaar wil graag weten hoeveel stappen hij zomaar zet voor die dagelijks 10.000. Als wandelen je favoriete manier van bewegen is, wat geeft dit precies voor voordelen? En; die 30 minuten bewegen per dag, waar komt dat vandaan? We geven je 5 stappenplan om het wandelen op te bouwen, zodat jij dit moeiteloos kunt uitbreiden. Dus trek je wandelschoenen maar aan!
In dit artikel ga je leren hoeveel stappen jij zet om die 10.000 te halen. Je krijgt een eenvoudige tool om dit te ontdekken. Ook laten we je zien dat er een aantal eenvoudige methodes zijn om je stappen bij te houden. En zo krijg je nog meer slimme tips om wandelen leuker te maken.
Hoeveel stappen is 1 km?
Dit is deels afhankelijk van je beenlengte. Maar dat niet alleen, want ook je wandeltempo speelt mee. Merk je ook dat als je sneller loopt je automatisch grotere stappen neemt?
Je kunt daarom uitgaan van 50 tot wel 80 of meer centimeter per stap. Dit maakt dat je per kilometer een groot verschil in stappen kunt hebben. Uitgaande van de bovenstaande getallen is dit tussen de 1250 en 2000 stappen.
Voordelen wandelen
Een dagelijkse wandeling heeft vele voordelen voor je gezondheid. Je blijft meer flexibel, dus minder stram en daarnaast is er minder kans op een hoge bloeddruk. Weet je dat wandelen zelfs een positief effect heeft op je hersenen?
Het geeft ook jouw lijf vele voordelen. Denk maar eens aan de betere doorstroming van het bloed, het makkelijker kwijtraken van je buikvet én de positieve impact op je brein… Wil jij wandelen óók inzetten om wat af te vallen, lees dan hier eens verder hoe je dit zo slim mogelijk kunt doen.
Dus is het niet gek dat je juist tijdens het wandelen een goed idee kunt krijgen!
30 minuten bewegen
Waar komt de norm van 30 minuten bewegen per dag vandaan? In Amerika is hier onderzoek naar gedaan. Daaruit bleek dat je gezondheid sterk verbetert als je elke dag 30 minuten beweegt. Dit wordt gezien als de minimale norm. Gelukkig maar, want meer beweging is aan te raden!
Slecht 34 procent van de jongeren sport voldoende. En daarnaast beweegt 50 procent voldoende. Wat is het verschil??
Het is net zo vaag als de term: matig intensief bewegen. Sporten is goed voor je, maar je kunt beter 1,5 uur per dag in beweging zijn dan 30 minuten sporten en de rest zittend doorbrengen!
Wil jij wandelen ook gebruiken om af te vallen, lees dan dit artikel eens door. Wil je lekker aan de slag en weten hoeveel stappen 1 km is, lees dan eens verder…
Stappenplan 10.000 stappen
Wil jij lekker in actie komen? Lees dan hieronder het stappenplan om die 10.000 stappen te halen.
Het is handig om een fitbit te kopen óf een stappenteller op je telefoon te installeren. Uiteraard kun je ook makkelijk een wandelapp zoals: Strava, Locus Map of Klompenpaden app. Zo worden al je stappen makkelijk geteld.
Stappenplan
stap 1. Als je nog nooit met het tellen van je stappen bezig bent geweest, dan is het raadzaam om dit langzaam op te bouwen. Begin met het bijhouden van je huidige stappen. Dus hoeveel stappen zet je nu? Ga hier zo eerlijk mogelijk mee om. Dat helpt je sneller vooruit…
stap 2. Hou voor een aantal dagen, liefst minstens 5, je stappen bij. Noteer het gemiddelde en maak een plan. Wat wil jij? Stel je komt erachter dat je gemiddeld 2000 stappen per dag zet, waar wil je dan heen? Maak vooral een plan wat bij jou leven en lichamelijk kunnen past!
stap 3. Na deze reality check zet jij je doelen uit. Wil je snel resultaat met een goed plan? Maak bewegen dan steeds belangrijker. Is het jouw doel om minimaal 5000 stappen per dag te zetten? Ga dan diverse momenten overdag gebruiken om te lopen. Neem eens wat vaker de trap of kies ervoor om je boodschappen lopend te halen…
stap 4. Bouw het langzaam uit. Als je elke week je stappen maakt en je haalt dit makkelijk? Loop dan de volgende week nog 1000 stappen meer. Je zult merken dat het je steeds makkelijker af zal gaan. Zeker als je het langzaam opbouwt en er plezier in hebt!
stap 5. Haal die norm! Zodra je de 10.000 stappen per dag hebt gehaald merk je al snel dat het op een bepaalde manier verslavend is. En dan positief bedoeld. Je zult makkelijker je buikvet verliezen en je fitter voelen dan voorheen.
Hoeveel km loop je voor 10.000 stappen?
Als je de 10.000 stappen haalt, dan loop je ongeveer 7 tot 8 kilometer. Dit is bij een gemiddeld wandeltempo van 5 kilometer per uur. Dit betekent dat je 1,5 uur aan het wandelen bent op het tempo: stevig doorstappen.
Het aantal stappen per km ligt, afhankelijk van jouw beenlengte ergens tussen de 1200 en 1458 stappen. Het kan ook iets meer of minder zijn, maar is toch best veel!
Om dit met meer gemak te halen is het handig om ook binnenshuis meer te lopen. Dus sta regelmatig op om iets te halen, loop eens wat vaker een rondje. Een stappenteller kan je stimuleren om meer te bewegen.
Wat doe jij?
Heeft dit blog jou in actie gezet? Dat hoop ik echt! Laat hieronder gerust wat eigen ervaringen achter. Ook als je met de bovenstaande stappen bezig bent, want zo helpen we elkaar naar meer beweging en een betere gezondheid…
Wil jij ook tijdens het wandelen maximaal buikvet verliezen? Klik dan hieronder op de blauwe button en je ontvangt dan mijn 5 wandelgeheimen om maximaal buikvet te verliezen…
Christiane v.d. Vis
Ik heb een stappenteller van chipmunk. Bij 1,5 km lopen dat voor mij een uur lopen is omdat ik alleen met een rolater kan lopen, geeft de stappentellen aan dat ik 100 stappen heb gemaakt. Volgens mij werkt die stappenteller niet goed. Ooit eens 3 uur aan en stuk gewandeld met af en toe rusten ergens op een bankje. Volgens stappentellen had ik in die 3 uur 630 stappen gemaakt. Is dit uberhaupt mogelijk?
Anja
Hallo Christiane, dat lijkt me inderdaad onmogelijk. Waarschijnlijk is het nodig om de instellingen van deze app aan te passen. Dat is vrij makkelijk; maar dan kun je je gewicht, leeftijd en lichaamslengte invoeren. En zal de app mogelijk wel een betrouwbare meting gaan doen…
Anja
Waarschijnlijk komt het doordat je met een rollator loopt. Mijn stappenteller (garmin horloge) telt ook niet correct als ik een rolstoel duw.