Paprika is een groente die niet meer weg te denken is uit de Nederlandse keuken. We zijn er al helemaal aan gewend. Ze zijn te koop in wel vier kleuren. Kun je zeggen dat elke kleur paprika gezond is?
De hoeveelheid vitamine C heeft te maken met de kleur en de rijpheid van de vrucht. In dit blog lees je de positieve gevolgen voor jouw gezondheid. Ook krijg je verschillende ideetjes voor het gebruik van paprika, waardoor dit blog lekker praktisch is…
Is paprika gezond?
Ja zeker, dat is helemaal waar. Zelfs nog hoger in de waarde van vitamine C dan een sinaasappel! In een portie van 100 gram zit al voldoende vitamine C voor 2 dagen… Dus het is een heel goed idee om ook met paprika je weerstand op te bouwen. Vitamine C helpt je lichaam bij het opnemen van ijzer.
gezondheidsvoordelen paprika
Behalve het verhogen van je weerstand heeft het gebruik van paprika nog andere voordelen voor jou:
- hart en bloedvaten. Er zit veel bètacaroteen in de paprika. Dit zorgt ervoor dat het gebruik van paprika een krachtig middel is tegen staar.
- neusverkouden. Door het stofje capsaïcine, wat in de paprika aanwezig is, wordt het slijm uit je neus en luchtwegen sneller afgevoerd.
- staar. Dit komt door de sterke combinatie van bètacaroteen en de hoge dosis vitamine C.
- kanker. Chlorofyl, Lutheïne (vooral in rode) en zeaxanthine (vooral in gele paprika) en capsaïne beschermen ons tegen het ontstaan van kanker. Capsaïne schakelt kankerverwekkende stoffen uit en activeert het afsterven van bestaande kankercellen.
Hoe gebruik je paprika?
Dus is het tijd om de paprika te verwelkomen! Je kunt ze op diverse manieren toepassen in je dagelijks eetpatroon. Hieronder lees je op welke manieren dit kan.
gezonde paprika in salade
Paprika is prima om in een salade te gebruiken. Je salade wordt er kleurrijk van én het is erg lekker. Zeker als je met de kleuren rood, oranje en geel werkt. Je kunt de paprika verwerken in een groene salade, maar ook in een salade met couscous als hoofdonderdeel.
En nog een goed idee: gebruik de paprika als gezond tussendoortje! Neem het eventueel mee naar je werk óf in reepjes gesneden in je auto. Zo krijg je lekker veel vitamine C binnen…
gegrilde paprika
Je kent het vast wel. Gegrilde paprika uit de oven óf op de barbecue. Zo haal je het maximale uit de smaak van je gezonde paprika. Heel lekker om de paprika te halveren en op te vullen met gehakt.
gewokte paprika
Daar zijn de paprika’s bekend door geworden. Fijngesneden en als onderdeel van je hoofdmaaltijd met diverse andere groenten. Lekker in combinatie met een ui, champignons en courgette. Gebruik vooral meerdere kleuren en soorten groenten tijdens je avondeten, dat helpt je op weg naar een betere gezondheid.
Het verschil tussen wokken en bakken is de bite. Bij wokken blijft je groente knapperig. Het is net wat je voorkeur heeft…
gebakken paprika
Gebakken paprika kun je ook eten in combinatie met andere gesneden groenten. Verwerk ze daarna in een gerecht met boemboe en kokosmelk bijvoorbeeld. Dit is heel lekker en gezond.
Je kunt de gezonde paprika dus op vele manieren gebruiken. Wil je nog meer weten over de gezonde groenten top 10, lees dit dan eens rustig door. Je zult merken dat jij door bewust de allerbeste groenten te eten je gezondheid verbeterd!
Hoe pas jij de paprika toe in je wekelijkse menu? En hoe vaak eet jij paprika? Wekelijks, dagelijks of minder vaak? Deel het gerust hieronder en deel je favoriete gerecht eens…
Geef een reactie