Is het eten van knolgroenten het begin van een betere gezondheid? Als je ze afwisselend en vaker gaat eten zeker wel! Met deze vitaminebommen kun je vele lekkere gerechten maken.
Heb jij nog geen idee welke knolgroenten er allemaal zijn? Geen nood, je kunt ze hieronder leren kennen. En dat niet alleen. Je zult ook gaan inzien dat deze superfoods jou kunnen helpen met een fitter lichaam. Bepaalde gezondheidsklachten kunnen sterk verminderen of zelfs verdwijnen. Maar hier staat wel wat tegenover! Gebruik ze vaker per week op verschillende manieren…
In dit blog ga je leren met welke gezondheid gerelateerde klachten knolgroenten jou kunnen helpen. Deze superfoods zijn zwaar ondergewaardeerd als gezonde groenten. Verder lees je verderop de manieren van gebruik die aanbevolen zijn. Welke knolgroenten zijn er?
De voordelen van knolgroenten
De meeste soorten knolgroenten groeien grotendeels onder de grond én worden geteeld om de knol. De knol is het opgezwollen deel van de stengel of het stengeldeel. De volgende knolgroenten soorten behoren tot deze groep: (zoete) aardappel, koolraap, knolselderij, radijs en rammenas. Wil je nog meer weten over andere soorten groenten én hun voordelen voor jou, dan kun je hier even verder klikken.
Knolgroenten hebben een vaste structuur. Dit zorgt ervoor dat ze enorm rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen. Juist dit kan jou helpen om je gezondheid te verbeteren. Denk aan de volgende voordelen voor jou:
- bevatten antioxidanten – De antioxidanten geven je weerstand een zetje in de goede richting én helpen om kanker te voorkomen! Dat is een groot voordeel…
- zijn ontstekingsremmend – Knolgroenten bevatten wel wat natuurlijke suiker, maar zullen je bloedsuikerspiegel niet zo enorm negatief kunnen beïnvloeden als fruit. Dit komt omdat veel vezels bevatten. Deze vezels zijn ook ontstekingsremmend en bevorderen een goede darmwerking.
- helpen bij afvallen – Doordat ze je lang verzadigd houden, vanwege de vezels, helpen ze ook nog eens bij gewichtsverlies…
- gezonde cholesterolwaarde – Ze zijn belangrijk voor een goede gezondheid van hart en bloedvaten en voor gezonde cholesterolwaarden. Veel knolgroenten bevatten ook veel kalium wat bijdraagt aan een gezonde bloeddruk en goede zenuwwerking.
Hoe kun je ze gebruiken?
Uiteraard blijft het van groot belang om voldoende variatie in je eetpatroon te houden. Zo wissel je makkelijk tussen de soorten groenten met meer of minder koolhydraten. Een fijn voordeel is dan ook dat je alle belangrijke vitamines en mineralen binnenkrijgt zonder dat je een bepaalde soort knolgroente zat gaat worden…
Je vindt hieronder een klein overzicht van de toevoeging van knolgroenten in jouw dagelijkse eetpatroon. Voor jouw gemak heb ik ze op een rijtje gezet, zodat je er lekker mee aan de slag kunt gaan.
zoete aardappel
De zoete aardappel kent diverse kleuren en soorten en kunt je ook op verschillende manieren in de keuken gebruiken. Je kunt ze koken, als stamppot verwerken, roosteren in de oven of airfryer of eten in een schotel met diverse andere groenten…
aardappel
De aardappel is een alom bekende knolgroente en verdient een ereplaats in de Nederlandse groenteteelt! Er bestaan inmiddels ontzettend veel soorten aardappels. Mijn man kweekt ze in eigen tuin. Wij zijn verzot op de Bildstar, lekker en met een gladde schil, waardoor deze soort makkelijk te schillen is!
In het gebruik in de keuken is de aardappel bekend genoeg. Zo bekend, dat er geen uitleg meer nodig is…
koolraap
Deze vergeten groente wordt het lekkerst van smaak door het stomen, koken of roosteren. Koolraap wordt nog weleens verward met een paar andere soorten groenten: koolrabi en knolraap. Dit is vrij logisch, want koolraap is vermoedelijk ontstaan als kruising tussen knolraap en kool. Toch zijn er grote verschillen in smaak en grootte.
De knolraap is kleiner, gladder en heeft een anijsachtige smaak. De koolraap is zoetiger van smaak en daarom meer geschikt om te gebruiken in combinatie met andere groenten.
Je kunt koolraap als frietjes in je oven bakken op 180-200 graden. Verder kun je koolraapblokjes prima koken, bakken of er een stamppot van maken. Als je ze bakt, dan even gaar laten worden door een beetje water in de pan te doen én een bouillonblokje toe te voegen.
knolselderij
Knolselderij is een echte topper om je gebruiken voor een verse erwtensoep. Maar dit is zeker niet de enige manier van gebruik in je keuken. Denk aan het frituren in je oven of airfryer, koken, puree maken of bakken. Daarnaast kun je knolselderij ook stoven, bakken óf het zelfs gebruiken als een onderdeel van een salade!
radijs
De smaak van radijs is bijzonder. Je moet ervan houden, maar het is een prima groente om te gebruiken als onderdeel van een salade. Je kunt radijs ook heel goed gebruiken als tussendoortje of gezond borrelhapje met een dipsaus of bestrooid met wat zout…
rammenas
De rammenas wordt specifiek ingezet bij stoornissen in het functioneren op de galblaas en een zwak functionerende lever! Het is een bijzondere groente met een milde radijsachtige smaak.
Je kunt de rammenas rauw eten door het te schaven, raspen of heel fijn te snijden. Het beetgaar koken van blokjes duurt 4 tot 6 minuten, maar is minder gangbaar. Verder is het roerbakken of stoven een goede optie.
Heb je zo voldoende inspiratie? En wil jij gemotiveerd aan de slag met het verbeteren van je eetpatroon, meld je dan even aan voor mijn e-book met gezonde recepten… Deel hieronder gerust nog wat van je eigen gemaakte recepten met bovenstaande groenten!
Geef een reactie