Meal prep is het economisch en vooral makkelijk omgaan met jouw avondmaaltijden. Niet gek, want je bespaart niet alleen tijd, maar ook geld. Je bent heel bewust bezig met je eten en zult niet zo snel wat weggooien. En zo zijn er nog meer voordelen…
Meal preppen, we doen het allemaal zo af en toe. Of vries jij nooit een deel van je maaltijd in? Als je bijvoorbeeld een grote pan soep hebt gemaakt, dan is het heerlijk om een rest in te vriezen… Je leest hieronder de voordelen van meal prepping voor jou én wat toepasbare tips voor meer gemak!
Waarom meal prep?
Vroeger was het heel normaal om verse groenten uit de tuin direct te verwerken en grotendeels in te vriezen. De tijden zijn veranderd, want de meeste soorten groenten kun je het hele jaar door kopen. Meal preppen geeft vooral een grote tijdsbesparing, want je kookt gewoon grotere porties en vriest daarna dat wat je over hebt in…
Het kan ook heel handig zijn als je bewust gezond wilt eten en de wens hebt om af te vallen. Je bereidt dan bijvoorbeeld voor de hele week (een deel van) je maaltijden voor en komt minder in de verleiding om bij drukte een ongezonde afhaalmaaltijd te nemen. En het preppen geeft je op drukke dagen dus een besparing aan tijd!
Tips voor meal prep
Met de onderstaande tips kun jij direct aan de slag met mealpreppen. Je doet het dan volgens een makkelijk plan én zult de voordelen ervan al snel gaan ervaren. Daarna ga je het vast en zeker vaak toepassen!
1. stel je doel niet te hoog
Ga rustig aan van start, dan heb je meer kans dat je er ook nog plezier in gaat krijgen. Het helpt je niet verder als je niet doordacht, volgens een plan, te werk gaat. Dan kun je al snel teleurgesteld raken en ermee gaan stoppen. Net als met een dieet waar je te-mooi-om-waar-te-zijn beloftes krijgt.
Start eerst eens met 1 tot 2 keer per week bewust meer koken. Bijvoorbeeld met een maaltijdsoep én een curry of pastasaus…
2. laat goed afkoelen
Denk ook aan je gezondheid, want als jij je eten kokend heet in een plastic bakje doet is dat niet zo handig. Waarom niet? Er komen dan schadelijke stoffen vrij en die gaan in je eten zitten. Zorg er daarom voor dat je jouw bakjes vult met eten wat al een half uurtje is afgekoeld.
Wil je heel goed voor je gezondheid zijn, dan kun je ook glazen schalen kopen met een deksel. Laatst heb ik die bij Ikea gekocht…
3. plak stickers
Het werkt heel overzichtelijk als je op elke maaltijd een sticker plakt. Daar noteer je de datum en het product op. Je kunt zo makkelijk bijhouden dat je niet over de 3 maanden van de houdbaarheid heen gaat. Bewaar je een maaltijd in je koelkast, dan kun je 3 dagen aanhouden.
4. niets weggooien
Meal prep voorkomt ook nog eens het onnodig weggooien van eten. Heb je bijvoorbeeld een bloemkool gekocht en krijg je die niet in één keer op, bereid dan wel de hele bloemkool en vries dat deel wat je over hebt gewoon in!
Naarmate je meer gaat meal preppen zul je ook minder geneigd zijn om eten weg te gooien. De kans dat dit gebeurd wordt vele malen kleiner, omdat je gaat wennen aan het maken van grotere porties,
5. planning
Ben je niet zo van het plannen, dan kunnen deze tips je absoluut helpen! Als je op een vast moment in de week; bijvoorbeeld altijd op zondagavond, even de tijd neemt om je menu voor de komende week in te plannen, dan heeft dit veel voordelen voor je. Het bespaart je namelijk tijd en geld.
Je hebt je keuze al gemaakt en kunt je boodschappen hier bewust op aanpassen. En je komt daardoor minder in de verleiding om teveel of ongezond eten te kopen.
6. doe het samen
Wat ook erg leuk kan zijn is het samen koken. Met bijvoorbeeld je buurvrouw, vriendin of zus. Je neemt een vaste middag of avond en gaat samen aan het meal preppen. Bepaal dan van tevoren hoeveel en welke maaltijden je samen klaarmaakt. Spreek af dat je de kosten en de maaltijden door de helft deelt en ga lekker bezig!
Dit is alleen een tip voor de gevorderden, want je moet koken wel leuk vinden…
7. niet alle onderdelen invriezen
Je kunt je vast wel voorstellen dat niet elk product lekker is om in te vriezen. Het is deels persoonlijk, maar aardappels, bulgur, couscous en rijst worden wel wat anders van smaak als het is ingevroren. Persoonlijk vind ik het nog goed te doen als je een stamppot ingevroren hebt…
Dus kies bijvoorbeeld wel voor het invriezen van pastasauzen of curry’s, maar niet voor de onderdelen die erbij horen. Gelukkig zijn dit meestel maaltijdcomponenten die wat snel klaar te maken zijn. Dat scheelt al een heleboel.
Kun je met voldoende inspiratie aan de slag?
Geef een reactie