Wil jij een simpel recept voor speltbrood? Ontdek dan eens hoe makkelijk dit is. Het is absoluut niet te vergelijken met een speltbrood uit de supermarkt. Krakend vers, met een heerlijke bite… En door volkoren speltmeel te gebruiken ook nog eens gezond!
In dit voorbeeld maak ik 2 stokbroden om de smaak te testen. Natuurlijk kun je ook een gewoon gewoon speltbrood in een broodbakblik maken met hetzelfde recept. Maak dan wel een dubbele hoeveelheid. Hou dan een baktijd van 50 – 60 minuten aan.
Speltbrood – 2 stuks
Ingrediënten
- 250 gram volkoren speltmeel
- 150 ml handwarm water
- 6 gram instant gist
- 5 gram zout
Bereiding speltbrood
Met de keukenmachine
Los de gist op in het water en laat dit even staan. Zeef de bloem boven de mengkom van je keukenmachine. Giet aan één kant van de kom het zout en aan de andere kant het water en de opgeloste gist. Zet de keukenmachine aan en kneed het deeg 10 – 15 minuten.
Met de handen
Als je het deeg met de hand maakt, zeef je de bloem boven je werkblad. Daarna maak je hier een hoopje van met in het midden een kuiltje. Strooi het zout rondom de buitenste rand van het hoopje bloem. Los het gist op in het water en laat dit even staan. Giet het water met gist na een paar minuten in het kuiltje.
Veeg nu steeds wat bloem in het kuiltje met water en kneed met je handen. Ga net zo lang door met kneden tot je een stevige bal hebt die niet meer aan je handen kleeft. Bestuif je handen met wat bloem, dit helpt tegen het plakken.
Als je een bol deeg hebt doe je deze in een met olie ingevette kom of bak. Leg hier een vochtige theedoek over en laat de bol ongeveer één uur rijzen op kamertemperatuur. Na een uur is de bol deeg ongeveer in volume verdubbeld.
Tweede rijs
Bestuif je werkblad weer met wat bloem, druk voorzichtig de luchtbellen uit het deeg en haal het uit de kom. Leg het deeg op je werkblad en verdeel het in twee gelijke porties. Rol hier twee stokbroden van.
Leg deze rollen daarna op een bakrooster dat je hebt bekleed met bakpapier. Leg de vochtige theedoek er weer over en laat nog circa 40 minuten rijzen op het rooster. Verwarm de oven voor op 220 graden.
Vul intussen je ovenplaat of een braadslee met water en zet deze helemaal onderin je oven. Je oven heeft nu alle tijd om op te warmen en door het water krijg je een wat vochtige atmosfeer in de oven, hierdoor krijgt je stokbrood zo een heerlijk krokante korst. Laat deze braadslede met water ook tijdens het bakken van je stokbrood onderin de oven staan.
Na de tweede rijs strooi je nu wat bloem over de stokbroden en maak je een scherp mes vochtig onder de kraan. Snijd met het natte mes nu zigzag wat sneetjes aan de bovenkant van je stokbrood en zet het bakrooster zo\’n 15 minuten in je oven. Draai na 10 minuten je stokbroden om, zodat de onderkant ook knapperig kan worden.
Haal de stokbroden eruit als ze mooi bruin zijn geworden en klop met een lepel of vork aan de onderkant, als het stokbrood een beetje \’hol\’ klinkt zijn ze klaar. Anders moet je ze nog net wat langer in de oven laten liggen. Laat de stokbroden een beetje afkoelen op een taartrooster.
Weet jij al waarom volkorenbrood gezond is? Elke volkoren variant brood is stukken beter voor je gezondheid dan wit- of tarwebrood. Zeker als je ook wilt afslanken is speltbrood, maar ook volkoren brood heel goed en lekker vullend voor je!
Lijkt het je leuk om deze stokbroden te bakken? Probeer dit recept dan eens en deel je ervaring hieronder…
Geef een reactie