Iedere groente heeft een positieve werking op je welzijn! Met tomaten kun je niet alleen gezond afvallen. Ze bieden je nog veel meer voordelen voor je gezondheid! In dit blog kom je meer te weten over deze echte Hollandse groente en haar specifieke eigenschappen.
Als je huid je lief is… dan eet je met grote regelmaat tomaten! En juist in het natuurlijke seizoen van de tomaat; zo medio juni tot augustus. Dat tomaten gezond afvallen mogelijk maken is toch niet verrassend? En er zijn nog veel meer voordelen voor jou als je regelmatig tomaten eet. In dit blog lees je welke voordelen tomaten je bieden én krijg je diverse ideetjes om dagelijks tomaat te gebruiken.
Gezond afvallen met tomaten?
Afvallen met tomaten, hoe doe je dat? Nee, je krijgt hier geen nieuw dieet met tomaat in de hoofdrol. En allerlei gekke beperkingen, want daar ben ik niet van! Wel krijg je hieronder wat opties om tomaat dagelijks te gebruiken. Weet je waarom tomaten je helpen met afvallen?
Dat is eenvoudig te verklaren! Ze bevatten veel voedingsstoffen, veel water en weinig calorieën. Dat zijn de ideale ingrediënten om te kunnen afvallen…
Kenmerken tomaten
In elke groente schuilt een ware bron van natuurlijke vitamines, mineralen en nutriënten. Zo ook bij de tomaat. Je leest hieronder welke specifieke kenmerken de tomaat heeft en ook wat de uitwerking is op jouw lichaam…
De tomaat zit bomvol vitamines en mineralen. Denk aan vitamine A, B1, B3, B6, C, E en K. Ook de mineralen kalium, koper, magnesium, molybdeen en mangaan zijn rijkelijk aanwezig. En daarnaast beschermt de tomaat je huid tegen de zon en bevat een hoge waarde aan lycopeen wat als sterke antioxidant werkt.
voordelen voor jou
Dat de tomaten gezond zijn geeft jou ook weer speciale voordelen. Zeker ook op het gebied van je gezondheid. Zo maken tomaten gezond afvallen heel goed mogelijk! Toch zijn er nog meer voordelen van het eten van tomaten op het gebied van je gezondheid. Waar je dan aan moet denken?
- bescherming tegen kanker. Dit is een microstof die zorgt voor de helderrode kleur van de tomaat. Het is bewezen dat de lycopeen in de tomaat preventief werkt tegen kanker. Lycopeen vanuit groente en fruit werkt heel effectief in samenwerking met de andere vitamines en mineralen!
- versterkt je botten. Uit onderzoek is gebleken dat de stof lycopeen echt een positief effect heeft op het instant houden van gezonde botten.
- bescherming tegen hart- en vaatziekten. Het is weer de lycopeen die ervoor zorgt dat de wanden van de bloedvaten vrij blijven van geoxideerde cholesterol. Verder is lycopeen er ook voor verantwoordelijk dat je bloedbanen vrij blijven van bloedproppen of klonters. Dit maakt de kans op aderverkalking of een hartinfarct stukken kleiner!
- verbetering van je huid. Het regelmatig eten van tomaten beschermt je niet alleen tegen verbranding door de zon, maar ook maakt het je huid jonger, strakker en elastischer. Daarnaast zorgt de tomaat voor een natuurlijke glans in je haren en houdt het je tanden gezonder.
Gebruik tomaten!
Even wat makkelijke voorbeelden, zodat jij vaker wat tomaten zult eten. Je zult merken dat het eten van tomaten je goed zal doen. Ga er alleen niet mee overdrijven, want om de dag één of een paar tomaten is voldoende. Wissel vooral ook af met andere kleuren en soorten groenten!
uit het vuistje
Een tomaat leent zich er prima voor om het zo op te eten. Denk vooral aan de cherrytomaat. Wil je toch liever de gewone of trostomaat? Snij deze dan wel in stukjes, want anders ben je vrij zeker van vlekken op je kleding.
op brood
Beleg je volkoren boterham met een tomaat, dit kan ook heerlijk zijn. Eventueel met wat groene kruiden erop.
in je pastasaus
Verwerk tomaten ook in je pastasaus. Maak een natuurlijke saus van biologische tomaten voor macaroni of spaghetti. Uiteraard kun je hier ook wat andere groenten in verwerken, gebruik vooral je fantasie!
in de soep
Of heel simpel als soep. Doe het dan goed en maak gelijk een grote pan vol! Altijd makkelijk om een soepje uit je vriezer te halen als je op een dag weinig tijd hebt om voor je eten te zorgen…
Warme tomaat is het beste
De voordelen van een tomaat komen het allerbeste tot hun recht als soep. Het is gebleken uit onderzoek dat je ze het beste kunt koken. Weet je wat er dan gebeurt? Het antioxidanten gehalte én ook het lycopeengehalte verhoogt door het koken!
Dus ben ik er een voorstander van om met grote regelmaat een tomatensoep te maken. Soms zo puur mogelijk, een andere keer met een beetje crème fraîche of wat kleine balletjes gehakt. Dat laatste is ook erg lekker. En je kunt nog afwisselen in het gebruik van verse kruiden. Daardoor smaakt je soepje iedere keer weer verrassend anders.
Heb jij wat aan de bovenstaande tips en wil je meer tips om jouw gezondheid te verbeteren? Lees dan eens mijn gratis e-book ‘7 tips voor een gezonder leven’, zodat je direct kunt starten. Klik hieronder op de button.
Deel hieronder gerust jouw favoriete recept met de tomaat; doe dit vooral…
Geef een reactie