Hoe zit dit nou? Wat is regelmatig eten? Hoe vaak moet je eten en wat eet je dan? Zomaar wat vragen die ik vaker krijg. Voor sommigen is het een ware worsteling om voldoende en gevarieerd te eten. Lig jij ook min of meer overhoop met jezelf?
Je bent opgegroeid met ‘iedereen moet ontbijten’? En ‘eet vooral je tussendoortjes’. Maar ook ‘ eet wel voldoende fruit en groente’. Waar zit de ruimte om te genieten van het leven en eens dat te nemen waar jij van kunt watertanden? Of ben je het genieten een beetje verleerd? Je voelt je vaak schuldig als je lekker eet, want je wil ook zó graag wat kilo’s kwijt…
Moeilijk is het soms. Al die dilemma’s.
Moet je ontbijten?
Van het voedingscentrum moet dit wel. Maar dit is uit puur commerciële redenen zo, want ons lichaam kan eraan wennen om op allerlei tijden te eten. Het is niet noodzakelijk om hierin aan vaste tijden gebonden te zijn. Het is daarom niet ongezond om later te ontbijten. Of beter gezegd… tegen de middag pas te brunchen.
Dit verlate ontbijt heeft wat voordelen. Zeker als je wat wilt afslanken, want je lichaam gaat dan de vetreserves gebruiken. Hierdoor kan jij je vetpercentage verlagen. Het beste moment om te bewegen is dan wel vóór de eerste maaltijd.
Verschil in eetgewoontes
Verschil in de geschiedenis en cultuurgebonden verschillen. Het is heel boeiend om eens te lezen over de eetgewoontes van eeuwen geleden. Je kunt er niet vanuit gaan dat de huidige Nederlandse manier van eten de enige juiste is. Zoek de verschillen en trek je conclusies…
In de Middeleeuwen waren er maar twee hoofdmaaltijden. Eén rond het middaguur en één avondmaaltijd. Tussendoor werd soms wat kleins gegeten. Maar dat was zeker geen standaard. Er werd dan warm eten met brood gegeten.
Culturele verschillen
Juist ook hierin zie je grote verschillen. Niet alleen verschillen per land, maar ook voor het milieu waarin je mag opgroeien. En daarnaast traditionele verschillen. Je kunt je voorstellen dat mensen die in het noorden van Noorwegen wonen heel anders eten dan de gemiddelde Italiaan. Dit is ook bepalend voor wat er in de winkels wordt aangeboden.
En nu jij
Wat is het beste voor jou? Dat is niet altijd simpel te zeggen. Maar het is wel fijn als je op die manier leert eten dat je voldoende en gevarieerd eet. En op voor jou handige tijden.
Wat die tijden zijn? Daarin mag je leren luisteren naar je lichaam. Je kunt daar best op leren vertrouwen. Maar… niet in alle gevallen. Alleen als je heel zeker weet dat jij met je huidige eetpatroon voldoende én volwaardige voeding binnenkrijgt.
Als je met meer mensen in één huis woont zul je altijd in de avond een avondmaaltijd nemen. Wees daarnaast flexibel in de eettijden. Echt, het maakt weinig uit! Je lichaam gaat je vast een seintje geven als het tijd wordt voor wat voeding. Vertrouw daar maar op.
Geef een reactie