Het zijn superfoods, maar wat is hèt verschil tussen blauwe bes en bosbes? Misschien eet jij al met regelmaat de blauwe bes en ben je benieuwd naar het hele verhaal.
Het grootste verschil is vooral de dichtheid van de vitamines. Ze bevatten beiden een enorme hoeveelheid vitamines, antioxidanten én toch weinig calorieën. Juist deze combinatie maakt de bes zo geschikt voor gebruik. Maar, zijn er dan toch nog grote verschillen tussen blauwe bes en bosbes?
Dat kun je lezen in de volgende paragraaf. En daarnaast hebben de blauwe bes én bosbes in het engels maar één woord: blue berry’s. Heel begrijpelijk dat hier verwarring over is. Je ontdekt verder welke gezondheidsvoordelen het eten van blauwe bessen voor je heeft…
En uiteraard waarom de blauwe bes een geweldig fruit is om te nemen tijdens het afvallen.
Verschil blauwe bes en bosbes
Het verschil tussen de blauwe bes en de bosbes is dat de bosbes in het wild én in het bos groeit aan lage struiken. Ja, ook in Nederland! Zowel de blauwe bessen als de bosbessen zijn enorm gezond. De smaak varieert van zurig naar heerlijk zoet, afhankelijk van het soort. De bessen groeien tussen april en juni.
verschil vruchtvlees
Ook het vruchtvlees laat het verschil blauwe bes en bosbes zien. bessen. De bosbes is blauw paars van binnen en de binnenkant blauwe bes is lichter. Echte bosbessen zijn in Nederland niet of nauwelijks te koop.
Je zult er zelf voor op pad moeten. Lees hieronder wat verder nog de echte verschillen zijn tussen de bosbes en de blauwe bes. Én welk positief effect de paars-blauwe vrucht op jouw gezondheid heeft!
Kwaliteiten bosbes
De bosbessen zitten bomvol antioxidanten. En zijn om die redenen een superfood. Verder is de bosbes een wild groeiende fruitsoort die niet voor commerciële doeleinden wordt geteeld. De bosbes is in het bos te vinden. Een paar besjes per dag geven je een boost in je weerstand!
Een paar leuke weetjes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de bosbes een belangrijke voedselbron vanwege de wildgroei. De plant van de bosbes kan wel 25 jaar oud worden. Ook is het vitamine C gehalte in de bosbes groter dan in de blauwe bes. Het verschil tussen blauwe bes en bosbes zit dus vooral in het hogere gehalte aan vitamines.
Kwaliteiten blauwe bes
Ook al zo gezond? Zeker, maar wel iets anders dan de bosbes. Toch hoort de blauwe bes nog steeds thuis in het rijtje superfoods. Ze worden wereldwijd gegeten en hebben grote voordelen voor je gezondheid. Denk hierbij aan:
- goed voor de bloeddruk. Blauwe bessen kunnen met name voor mensen met overgewicht een goed werk verrichten. Het kan de bloeddruk verlagen.
- verbeteren van de hersenfuncties. Bepaalde stoffen, anthocyanen, zijn hier verantwoordelijk voor. Bij dagelijkse inname van de blauwe bes is dit effect al meetbaar!
- zorgt voor verlaging van cholesterol. Bij dagelijkse inname van 50 gram per week voor 8 weken is er merkbare en meetbare verlaging!
Blauwe bessen om af te vallen
Je kunt dit superfood prima gebruiken tijdens het afvallen. De vruchtjes zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Overdrijf er niet mee en houdt je aan 1 portie van maximaal per dag. Eet je fruit altijd voor je avondeten, zodat je bloedsuiker niet onnodig gaat stijgen in de avond…
Wil jij graag afvallen met gezond en lekker eten, lees dan hier eens verder!
Wil je ook nog meer weten over de 10 beste fruitsoorten? De soorten die onweerstaanbaar lekker zijn, maar om allerlei redenen ook heel gezond… Je kunt hier meer over lezen.
Eet jij al regelmatig blauwe bessen? En heb je al eens bosbessen geproefd? Deel je ervaring gerust hieronder…
Geef een reactie