Volkoren brood kan enorm lekker zijn. En dat niet alleen, want het is een bron van gezonde voedingsstoffen voor je. Heel goed om deze broodsoort in je leven te verwelkomen.
Brood neemt in Nederland een centrale plek in. En dat is wel logisch, want alle grondstoffen om een heerlijk brood te bakken komen van eigen bodem. Dit blog geeft je inzicht in het belang van volkoren brood én laat je weten waar een brood aan moet voldoen om volkoren te zijn…
Eet jij volkoren brood?
Weet jij zeker dat je echt volkoren brood eet? Jarenlang was ik er stellig van overtuigd dat dit wel zo was, maar… Pas een jaar geleden kwam ik erachter dat het brood wat er als volkoren uitzag niet volkoren maar grotendeels tarwe brood was!
Hoe dit precies zit? Dat lees je verderop. We laten ons vaak misleiden door de kleur van het brood. Maar uiteindelijk gaat het om de inhoud. Is de graankorrel in het geheel in je brood gebruikt óf maar voor een deel, dat is de vraag.
tarwekorrel
Uit welke bestanddelen bestaat een brood? De tarwekorrel is het hoofdingrediënt. Dan gaat het er nu dus om welk deel van die tarwekorrel er in jouw brood is gebruikt…
De tarwekorrel bestaat uit drie onderdelen: de zemel, de kiem en de meelkern. De zemel is een vliesje wat om de tarwekorrel heen zit. Hierin zitten de vezels van de tarwekorrel en een aantal vitamines en mineralen. Bovenkop de tarwekorrel zit de kiem, waar de onverzadigde, gezonde vetten en de vitamines B en E inzitten. Juist dáár zitten de meeste voedingsstoffen!
de meelkern
Dan blijft er nog één onderdeel over: de meelkern. De meelkern bestaat uit zetmeel en eiwit. Het bevat eigenlijk geen voedingsstoffen maar slechts lege calorieën. Van deze meelkernen wordt bijvoorbeeld de witte tarwebloem gemaakt die je in de supermarkt koopt om bijvoorbeeld taart te bakken.
Je kunt je nu vast wel voorstellen dat het van groot belang is om na te kijken of na te vragen of jouw brood wel de hele tarwekorrel bevat, zodat jij er voor jouw gezondheid profijt van hebt!
de kleur van het brood
De bruine kleur zegt dus niet altijd iets over de gezondheid van het brood. Soms wordt het brood donkerder gemaakt met gebrande mout. Zo kan het brood dat gewoon gebakken is met witte bloem, er donkerder uitzien. Ja, zelfs als de essentiële vezels en voedingsstoffen ontbreken die wel in volkorenbrood zitten.
Hoe donkerder het brood des gezonder, dat gaat dus niet op!
lees het etiket
Wat je dan kunt doen om er zeker van te zijn dat je volkoren brood eet? Kijk eerst op het etiket van het brood. Hier moet op vermeld staat wat er precies in je brood zit. Let dus op de aanduiding: volkorenmeel. Als je bij een bakker je brood koopt, vraag dit dan na.
Ook je meergranenbrood is niet altijd van volkorenmeel gemaakt. Er bestaan ook broodsoorten die een mengeling zijn van volkorenmeel en tarwemeel. Kies dan uiteraard voor die broodsoort die voornamelijk volkorenmeel bevat.
Je gezondheid én volkoren brood
Waarom het zo’n groot verschil uitmaakt of je tarwe- ,wit- of volkorenbrood eet? Dat heeft te maken met de echte inhoud. Welke voedingsstoffen worden er gebruikt voor het echte volkoren brood? En waarom zijn juist deze voedingsstoffen zo gezond voor je?
verschil volkoren brood en tarwe brood
Van alle broodsoorten is het volkoren brood de meest gezonde keuze. Dit komt omdat het veel vezels en andere voedingsstoffen bevat. Brood wordt van graan gemaakt, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen maar de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Zo krijg je dus alle voedingsstoffen binnen!
Dit zijn vooral de B-vitamines, vezels en mineralen; zoals ijzer. De vezels zorgen voor een goede darmwerking én een voller gevoel.
gunstig gevolg
Volkoren producten verlagen de kans op hartziekten en voedingsvezel verlaagt de kans op beroerte. En de kans op diabetes type 2 en het ontwikkelen van darmkanker is veel lager. Niet gering dus!
Niet alleen hebben volkoren producten een gunstige invloed op jouw gezondheid, dat doen de zaden en pitten ook! Daarom ben je nog een stapje dichterbij een betere gezondheid als jouw brood niet alleen volkoren meel, maar ook nog diverse zaden en pitten bevat.
Vind jij het leuk om mijn recepten te ontvangen in een e-book? Meld je dan hier even aan, dan ontvang je wekelijks een nieuw, gezond en makkelijk recept in je mailbox.
Heb jij, door dit te lezen, een nieuwe kijk op brood gekregen? Dat is wel wat ik hoop. Heb je nog vragen, stel ze hieronder…
Geef een reactie