• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer

Anja Bongaards

Schrijft

  • Blog
  • Over Anja
  • Koop Nu →

Wat maakt witte bonen in tomatensaus gezond?

apr 7, 2021 · Anja

Top

Bottom

Eet jij vaker witte bonen in tomatensaus? Dat is begrijpelijk, want ze geven een goed vulling. Je kunt met meer energie aan de slag én de meeste kinderen zijn er dol op!

Wat maakt witte bonen in tomatensaus zo populair? Is het de smaak, de combinatie met tomatensaus of misschien de vulling? Geen idee, wel is het jarenlang een populaire avondmaaltijd geweest in ons gezin. Nu eten we af en toe nog wel zo’n lekker vullende maaltijd. Laatst zelfs als ovenschotel in combinatie met kidneybonen. Je vindt onderaan een link naar dat recept. Maar eerst meer over de gezondheid van witte bonen in tomatensaus.

Witte bonen in tomatensaus

De witte bonen worden door veel Engelsen als ontbijt gebruikt. En dan uiteraard in combinatie met tomatensaus. Dit stamt uit de 13e eeuw als ‘adelijk ontbijt’…  Weet je al dat bonen in het algemeen super gezond zijn? Het zijn ware eiwitbronnen en bevatten lekker wat gezonde (langzame) koolhydraten.

variaties

Witte bonen zijn het meest bekend in een hoeveelheid tomatensaus. Maar, je kunt ze juist ook heel goed op andere manieren eten. Door de neutrale smaak passen ze overal bij. Ze nemen makkelijk de smaak over van andere ingrediënten in één gerecht!

Hoe je ze kunt gebruiken? Als een extra onderdeel van een stoofpot of salade bijvoorbeeld. Of, zoals je onderaan dit blog kunt zien, in een ovenschotel. Je kunt deze bonen gedroogd kopen óf al klaar voor gebruik. Daar zit wel verschil in; vooral de smaak…

gedroogd

Het voordeel van het eten van witte bonen in tomatensaus uit de pot is vooral de winst in tijd! De smaak van de klaargemaakte gedroogde bonen zijn echt lekkerder… En daarnaast stukken goedkoper! Op de verpakking van de gedroogde witte bonen vindt je een bereidingswijze. Let er op: gedroogde bonen moeten soms een dag weken.

Uiteraard zijn er vele andere soorten bonen. Je kunt er eindeloos me variëren in je gerechten. Je kunt hier een blog lezen over de 6 voordelen van de gezonde kidneyboon. Super interessant!

soorten

Er zijn diverse soorten witte bonen. Allemaal iets anders van vorm en smaak. Maar wel met de eigenschap dat die witte boon de smaak van het gerecht aanneemt. Het meest bekend is de lange soort of de cannellini. Ze worden ook wel witte kidneybonen genoemd.

Soms zijn er nog andere soorten in gebruik. Denk aan limabonen of pronkers; maar ook de krombek is bekend als Nederlands ras!

Welke soort je ook gebruikt, de eigenschappen verschillen niet heel veel. Doordat ze boordevol eiwitten en vezels zitten ben je niet alleen sneller gevuld, maar is het uitermate goed voor je darmflora.

Hier vindt je het recept met witte bonen in tomatensaus in combinatie met kidneybonen. Dit is echt heel lekker, gezond én makkelijk te maken. Laat je onder dit blog een reactie achter als je het hebt gemaakt?

Category: Blog

Over Anja

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Our Guide

Weekly tips for writers, by writers.

This list is created with Mai List block from Mai Lists plugin in Mai Design Pack.

What to do — Amazing insight on what you should be doing to be better.

What not to do — Stop running in circles and prevent writers block.

Outline — You’ll now have the freedom and flexibility to set your medium and long term writing goals.

I want to learn how to be better at what I do.

This is a demo form.

Copyright © 2025 · Anja Bongaards · All Rights Reserved · Powered by Mai Theme

Twitter · LinkedIn · Pinterest