Wat maakt dat rode bieten gezond zijn? Zoals elke groente hebben rode bieten heel specifieke voordelen voor je gezondheid. Ontdek hier welke 7 gezondheidsvoordelen de rode bieten je geven. Daarnaast lees je wat weetjes over het gebruik van de rode biet…
Natuurlijk is het echt aan te raden om vele soorten groenten te eten over de week verdeeld. Zo eet ook jij met meer gemak diverse vitamines en mineralen. En dat helpt je op weg naar een gezondere leefstijl.
De biet is een plant uit de amarantenfamilie en wordt uit zaadjes geteeld. En geliefd is de biet zeker! De smaak is met geen enkele andere soort groente te vergelijken. Lekker zoet en vol met vezels!
Wat maakt rode bieten gezond?
Rode bieten zitten diverse vitamines en mineralen. Denk hierbij aan vitamine A, C en B11. Maar ook kalium , magnesium en calcium.
Bieten bevatten wel veel nitraat en een grote hoeveelheid nitraat is niet gezond. Dit is echter bij gekookte of rauwe bieten niet snel aan de orde. Wel bij het bietensap. Daarom is het niet echt aan te raden om veel bietensap te drinken.
Het meest interessant aan de rode bieten zijn de kleurstoffen betanine en betalaïne. Deze kleurstoffen maken de bieten een krachtige antioxidant…
Gezondheidsvoordelen rode bieten
Alle voordelen voor je gezondheid staan hieronder op een rij. Het blijft belangrijk om jouw eetpatroon van voldoende variatie op het gebied van groenten te voorzien. Weet jij al van de grote voordelen van zelfgemaakte groentesappen en groene smoothies?
- bloeddrukverlagend
- remt ontstekingen
- beschermt tegen hart-en vaatziekten
- verbetert sportprestaties
- beschermt tegen kanker – dit doet de betanine
- verbetert de doorbloeding van de hersenen
- verbetert je immuunsysteem
Ook schijnt het zo te zijn dat mensen die veel bieten eten gemiddeld ouder kunnen worden.
Rauw of gekookte biet
Zijn rode bieten gezond als je ze rauw of gekookt eet? Ze zijn beiden goed voor je gezondheid, maar toch is de rauwe biet in verhouding gezonder. Er zit nog een belangrijke stof, betaïne, in de bieten. Deze wordt door verhitting voor een deel inactief.
Toch is het niet aan te raden om de rauwe biet te eten, deze is daar te vezelrijk voor. Je kunt er daarom voor kiezen om rauwe bieten in een slowjuicer te verwerken.
Verse of kant-en-klare biet
Verse bieten zijn te koop als zomerbieten; meestal in een bosje in de supermarkt. Deze zijn wat zachter dan de winterbieten, waardoor ze binnen een half uur gaar gekookt zijn. De winterbieten doen er wel 1 tot 2 uur over…
Je kunt ook kant-en-klare bieten kopen in een pakje. Dat is een handig alternatief en is ook niet zo duur. Voor als je niet veel tijd hebt ideaal. En makkelijk om direct te gebruiken in je salade. Lees wel even het etiket, zodat je bieten hebt zonder toevoeging van suiker.
Heb jij ook de bieten als favoriete groente? Leuk als je hieronder jouw recept wilt delen…
Geef een reactie